Érik a málna: habos desszert egyszerűen 2018-06-18 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Nyáron kihagyhatatlan desszerttípus a habos sütemény: semmi kis alap, a tetején könnyű gyümölcsös hab. Amikor érik a málna, akkor meg szinte kötelező darab. Nekem az eper a nyár. De ha érik a málna, akkor inkább az. Egyszerűen nem tudok vele betelni. Gyerekkoromban a vidéki házunk mögött, a régi disznóólak mellett – igen, a nagyszüleim még tartottak malacokat, sőt még tyúkok is kapirgáltak ugyanott, de én erre már egyáltalán nem emlékszem, csak a lakhelyük él élénken az emlékezetemben, na meg a szaga az orromban – hatalmas málnabokrok nőttek. Amikor a nagyszüleim sok-sok évvel ezelőtt meghaltak, a teleknek az a része édesapám testvéréhez került és ő eladta a hagyatékát, így a málnabokrok egy másik családé lettek. Talán ők is megérezték a változást, mert a tulajdonosváltás után nem sokkal elpusztultak. Azóta se ettem olyan finom málnát, mint ott a bokrok alatt ülve. De ez nem szegi kedvemet és nincs olyan nyár, hogy ne készítenék valami málnás finomságot, mert ebből a gyümölcsből tényleg nem lehet eleget venni, pláne nem egy akkora családnak, mint a mienk. Így aztán a málna nálunk mindig feldolgozott állapotban kerül az asztalra. Mindannyiunk kedvence a málnahabos szelet, amelyet nagyon könnyű elkészíteni és igazi hűsítő finomság a forró kánikulai napokon. Málnahabos szelet Előkészítés ideje: 20 Perc Főzési idő: Teljes idő: 20 Perc Adag: 16 Hozzávalók Alap: 8 dkg natúr kukoricapehely 10 dkg étcsokoládé 1 evőkanál étolaj Krém: 2 dl zsíros habtejszín 1 csomag habfix 12 gramm zselatin 3 evőkanál víz 10 dkg görög joghurt 8 dkg cukor 25 dkg málna Elkészítés Készítsünk elő egy 20×20 cm-es tortaformát. A kockákra tört csokit olvasszuk meg az egy evőkanál étolajjal. (Mikróban vagy tűzhelyen is csinálhatjuk.) Tegyük a kukoricapelyhet a robotgép aprítójába és pörgessük át néhányszor, hogy összetörjenek a szemek. (Ha nincs robotgépünk, egy sodrófa is megteszi: némi erőkifejtéssel egyszerűen görgessük néhányszor végig a kukoricapelyheken.) Az olvadt csokit keverjük össze alaposan a kukoricapehellyel és simítsuk a tortaformába, majd tegyük a hűtőbe megdermedni. Készítsük el a habot. A zselatint tegyük egy kis lábosba és locsoljuk meg 3 evőkanál vízzel, majd tegyük félre. A tejszínt verjük fel a habfix-szel. Adjuk hozzá a joghurtot és a cukorral elkevert málnát. Keverjük össze alaposan, hogy egy egynemű krémet kapjuk. A beáztatott zselatinhoz adjuk 3 evőkanál krémet és kis lángot melegítsük fel, amíg a zselatin el nem olvad. Adjuk a zselatinos keveréket a málnás habhoz és keverjük át néhányszor. Öntsük a málnahabot a csokis alapra és tegyük a süteményt legalább egy órára a hűtőbe. Kockákra szeletelve tálaljuk. Forrás: Mom with Five