Érik a málna: habos desszert egyszerűen

Nyáron kihagyhatatlan desszerttípus a habos sütemény: semmi kis alap, a tetején könnyű gyümölcsös hab. Amikor érik a málna, akkor meg szinte kötelező darab.

málna habos

Nekem az eper a nyár. De ha érik a málna, akkor inkább az. Egyszerűen nem tudok vele betelni.

Gyerekkoromban a vidéki házunk mögött, a régi disznóólak mellett – igen, a nagyszüleim még tartottak malacokat, sőt még tyúkok is kapirgáltak ugyanott, de én erre már egyáltalán nem emlékszem, csak a lakhelyük él élénken az emlékezetemben, na meg a szaga az orromban – hatalmas málnabokrok nőttek.

Amikor a nagyszüleim sok-sok évvel ezelőtt meghaltak, a teleknek az a része édesapám testvéréhez került és ő eladta a hagyatékát, így a málnabokrok egy másik családé lettek. Talán ők is megérezték a változást, mert a tulajdonosváltás után nem sokkal elpusztultak. Azóta se ettem olyan finom málnát, mint ott a bokrok alatt ülve.

De ez nem szegi kedvemet és nincs olyan nyár, hogy ne készítenék valami málnás finomságot, mert ebből a gyümölcsből tényleg nem lehet eleget venni, pláne nem egy akkora családnak, mint a mienk. Így aztán a málna nálunk mindig feldolgozott állapotban kerül az asztalra. Mindannyiunk kedvence a málnahabos szelet, amelyet nagyon könnyű elkészíteni és igazi hűsítő finomság a forró kánikulai napokon.

Málnahabos szelet

málna habos

Előkészítés ideje:  
Főzési idő: 
Teljes idő:  
Adag: 16

Hozzávalók

  • Alap:
  • 8 dkg natúr kukoricapehely
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál étolaj
  • Krém:
  • 2 dl zsíros habtejszín
  • 1 csomag habfix
  • 12 gramm zselatin
  • 3 evőkanál víz
  • 10 dkg görög joghurt
  • 8 dkg cukor
  • 25 dkg málna
Elkészítés
  1. Készítsünk elő egy 20×20 cm-es tortaformát.
  2. A kockákra tört csokit olvasszuk meg az egy evőkanál étolajjal. (Mikróban vagy tűzhelyen is csinálhatjuk.)
  3. Tegyük a kukoricapelyhet a robotgép aprítójába és pörgessük át néhányszor, hogy összetörjenek a szemek. (Ha nincs robotgépünk, egy sodrófa is megteszi: némi erőkifejtéssel egyszerűen görgessük néhányszor végig a kukoricapelyheken.)
  4. Az olvadt csokit keverjük össze alaposan a kukoricapehellyel és simítsuk a tortaformába, majd tegyük a hűtőbe megdermedni.
  5. Készítsük el a habot.
  6. A zselatint tegyük egy kis lábosba és locsoljuk meg 3 evőkanál vízzel, majd tegyük félre.
  7. A tejszínt verjük fel a habfix-szel.
  8. Adjuk hozzá a joghurtot és a cukorral elkevert málnát.
  9. Keverjük össze alaposan, hogy egy egynemű krémet kapjuk.
  10. A beáztatott zselatinhoz adjuk 3 evőkanál krémet és kis lángot melegítsük fel, amíg a zselatin el nem olvad.
  11. Adjuk a zselatinos keveréket a málnás habhoz és keverjük át néhányszor.
  12. Öntsük a málnahabot a csokis alapra és tegyük a süteményt legalább egy órára a hűtőbe.
  13. Kockákra szeletelve tálaljuk.

málna habos

málna habos

Forrás: Mom with Five