Csirkemájpástétom házilag!

Remek vendégváró és kiváló előétel a pirított kenyérrel kínálható csirkemájpástétom. Elkészítése viszonylag sokáig tart, de megéri!

Hozzávalók 8 személyre:

– 1 kg csirkemáj (szívvel együtt 1,5 kg)

– só, 15 szem bors

– 8 szem borókabogyó

– 1 mokkáskanál szárított kakukkfű

– 12 szem zöld bors (sós lében)

– 5 cl brandy

– 200-250 gr szeletelt bacon

– 30 gr vaj

A vinaigrette mártáshoz:

– 6 evőkanál borecet

– só, bors

– 2 evőkanál csípős dijoni mustár

– 12 evőkanál olívaolaj

– 1 kis csokor petrezselyem

májkrém

A csirkemájat leöblítjük, lecsepegtetjük, leválasztjuk róla a szívet (egyéb célra elhasználjuk) és mindennemű zsiradékot, hártyát. Üvegtálba tesszük, megszórjuk egy kevés sóval, a durvára tört szemes borssal és borókabogyóval, a kakukkfűvel és a lecsepegtetett, egész zöld borsszemekkel.

Meglocsoljuk a brandyvel, lefedjük és egy éjszakán át a hűtőben érleljük. A sütőt előmelegítjük 180 C-fokra. Egy kb. 1,5 l űrtartalmú, négyszögletes (gyümölcskenyér-) sütőformát kibélelünk a kissé egymásra csúsztatott szalonnaszeletekkel úgy, hogy a végük túllógjon a forma peremén.

Kiemeljük a pácléből a májat, kissé lecsepegtetjük, a formába tesszük. Tetejére locsoljuk a szelíden felolvasztott vajat (vigyázat, ha túlhevítjük, megváltozik az íze!) és visszahajtjuk rá a szalonnaszeletek végét.

A formát meleg vízzel félig telt tepsibe helyezzük és a sütőben 1 órán át gőzöljük. Kivesszük a sütőből, a tetejére alufóliát fektetünk, 2 kilónyi súllyal (súlyos tárggyal) lenyomtatjuk, azaz "tömörítjük", hagyjuk egészen kihűlni, majd legalább egy éjszakára hidegre tesszük.

A vinaigrette mártáshoz a borecetben oldódásig keverünk 1 csapott mokkáskanál sót, ízlés szerint borsot, hozzáadjuk a mustárt, cseppenként, majd vékony sugárban az olajat és a finomra vágott petrezselymet.

Tálaláskor a pástétomot vágódeszkára borítjuk, felszeleteljük, tálra rendezzük, zeller- vagy petrezselyemlevélkékkel vidámítjuk. A mártás kíséretében, háromszögletűre vágott, pirított szendvicskenyérrel, előételként tálaljuk.

Italajánlat: félszáraz fehérbor

Forrás: