Az állatokat együk vagy szeressük?

Dr. Brock Bastian, a Queensland Egyetem Pszichológia Karának munkatársa a Personality and Social Psychology Bulletin című szaklapban arról a megfigyeléséről számol be, miszerint az emberek hamis, saját maguk által kitalált indokokkal próbálják túltenni magukat azon a kényelmetlen érzésen, amit a húsfogyasztás okoz számukra.

Dr. Bastian és a tanulmány társszerzői szerint legtöbben azzal próbálnak könnyíteni saját lelkiismeretükön húsfogyasztás közben, hogy meggyőzik magukat arról, miszerint az állatok nem érző lények.

Sokan vannak, akik szívesem esznek húst, de zavarja őket a tény, hogy egy akarattal és értelemmel bíró lényt fogyasztanak. A kutatás során éppen azt a folyamatot próbálták felderíteni a szakemberek, amely során a húsfogyasztók meggyőzik magukat arról, hogy valójában senkinek nem okoznak kárt azzal, ha megeszik az állatokat. Mint kiderült, akkor, amikor asztalukra kerül a hús, egész másképp vélekednek az állatokról, mint amikor természetes környezetükben találkoznak velük.

shutterstock_264070432

A kutatás során arra is fény derült, hogy ez az álláspontjuk főleg akkor erősödik fel, ha a közeljövőben húst kell fogyasztaniuk. Dr. Bastian szerint azáltal, hogy az emberek meggyőzik magukat arról, hogy az általuk elfogyasztott állatoknak valójában nincs akarata, kevésbé furdalja őket a lelkiismeret evés közben.

Minderre azért van szükség, mert noha a legtöbb ember étrendjében központi szerepet tölt be a hús, ugyanakkor ezek az emberek kedvelik az állatokat és nem akarnak ártani nekik, ezért valamivel meg kell nyugtatni saját magukat, hogy mégis, miért eszik meg őket. Dr. Bastian kutatása azt mutatja, hogy a húsfogyasztók úgy lendülnek túl ezen a lelkiismereti problémán, hogy tudatosan különválasztják a tányérba került húst és a legelőn található állatokat.

Forrás: