A legjobb gyógynövények étvágy csökkentésére, emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.
Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben.
Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Mindenkit arra bátorítunk, hogy a krónikusan visszatérő, kellemetlen tüneteket (visszatérő hasmenés, rendszeres székrekedés, gyomorfájdalom, gyors hízás, fogyás stb…) feltétlenül vizsgáltassa ki gasztroenterológusnál, hogy a súlyosabb betegségeket rögtön ki lehessen zárni vagy még el lehessen kapni időben. Ha felmerül az ételmérgezés vagy a vírusos hasmenés gyanúja (melyek legfőbb tünete a láz, gyengeség, folyamatos hányás vagy hasmenés, híg széklet) szintén azonnal forduljanak orvoshoz!

Szerencsére legtöbben nem ezekkel a komoly tünetekkel találkoznak, hanem sokkal egyszerűbb esetekkel, 1-2 napig tartó reggeli hasmenéssel vagy alkalmankénti székrekedéssel. Ezeket az enyhébb eseteket könnyen orvosolhatjuk gyógynövényekkel.

Kezdjük azokkal a keverékteákkal, melyeket Gyuri bácsi kifejezetten emésztési problémákra állított össze!

Ilyen az epe- és májműködést segítő Aranyvesszős teakeverék, melyet gyomorrontáskor, puffadáskor, a túlterhelt gyomor védelmében langyosan ajánlatos inni, étkezés után.

Gyuri bácsi tanácsa különben az, hogy legyünk mértékletesek, és alaposan rágjunk meg minden falatot. A sokszor megrágott falatok teltségérzetet okoznak a gyomorban, míg a gyorsan belapátolt étel után éhesek maradunk.

A refluxbetegség lényege, hogy a gyomorban található savas gyomornedv visszaáramlik a nyelőcsőbe, felmarva annak nyálkahártyáját.

Így kezelhetjük étrenddel a refluxot

Mezei katángos teakeverék illetve a Csalánleveles teakeverék is sokszor szóba került már, ezek enyhe hashajtó hatású teák, melyek fokozzák az emésztést, segítik a méregtelenítést, és egy tisztítókúra során is jó szolgálatot tehetnek.

Most térjünk ki egyesével is azokra a gyógynövényekre, melyek a jó emésztésért felelősek!

Mezei katáng

Mezei katángmezei katáng a nehéz gyomor segítője, az egyik legjobb emésztéskönnyítő gyógynövényünk. Ezt a teát 2-3 perces főzéssel készítsék el, és esténként fogyasszák legalább egy hónapig, kúraszerűen! Azt is érdemes tudni róla, hogy a fogyókúrát is beindítja, de ha erre szeretnénk használni, főétkezés előtti fogyasztását ajánljuk.

 

 

Fehér akácvirág

Fehér akácfehér akácvirág csökkenti a gyomorsav termelést, ezért eredményesen használható a reflux enyhítésérenaponta 1 csészével kell fogyasztani, esténként, étkezés után. Akkor sem érdemes abbahagyni teljesen a tea fogyasztását, ha a gyomorégés megszűnt: emlékeztetőül időnként igyanak meg egy-egy csészével. Jó tudni: az akác gyomorsav-csökkentő hatása miatt étvágycsökkentő is. Enyhe hashajtó hatása is ismert: székletlazításra este érdemes inni.

 

 

Erdei szeder

Erdei szederAz erdei szederlevél planta tea néven lehet ismerős az idősebbeknek. Tannintartalma miatt összehúzó hatású, ezért hasmenés ellen eredményes. Ha erre a problémára keresnek megoldást, néhány perc főzéssel készítsék a teát, mert az összehúzó hatású cserzőanyagok így jobban kioldódnak. Napi 3 csészével lehet fogyasztani étkezések között.

 

 

Aranyvessző

AranyvesszőAz aranyvessző teát akkor ajánljuk, amikor egy-egy kiadósabb étkezés után teltségérzet, puffadás jelentkezik. Étkezés után kell fogyasztani egy csészével. Összehúzó hatása miatt hasfogó, így hasmenés megszüntetésére is ajánljuk. Emésztési problémák megelőzésére is érdemes heti 2-3 csésze aranyvessző teát inni. Segíti a máj és az epe működését.

 

 

Erdei málnalevél

Erdei málnaAz erdei málnalevél hatékonyan enyhíti a hányingert. Segíti az emésztést, a bélgörcsökre is enyhülést hoz. A hasmenés csillapítására is használhatjuk. Hasfájásra gyerekeknek is adhatjuk 6 éves kor felett.

Forrás: gyorgytea.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.