A kalács és a galuska illata – Húsvéti sütemények az asztalon 3.rész 2016-03-28 Blog, Diéta, Húsvét Megosztás: Tweet Húsvét közeledtével szinte már rákészülünk a sonka, a tojás, a torma, sőt, a finom, foszlós fonott kalács illatára! Az ünnep alkalmával általában hagyományos húsvéti sütemények kerülnek az asztalra. Milyen kedvencekből választhatunk a kalács mellett? Húsvétkor az asztalról semmiképp sem hiányozhat a fonott húsvéti kalács, amelyet sokan otthon, sajátkezűleg készítik. A klasszikus receptet minden jó háziasszony ismeri, de természetesen lehet rajta variálni is. Íme a kedvenc édes húsvéti ételek, amelyek nem a sós kategóriába tartoznak. 1. Klasszikus húsvéti kalács Hogyan készül? A friss, 5 dekagrammos élesztőt kelesszük meg langyos tejben. Szórjunk egy tálba fél kg lisztet és dolgozzuk el vele. Kelesszük letakarva a jól összegyúrt tésztát meleg helyen. Készítsünk elő 2 deci tejet, üssünk bele 2-3 tojás sárgáját, cukrot és sót. Olvasszunk fel 10 dkg vajat és adjuk a liszthez, dagasszuk a tésztát. Akkor jó, ha hólyagos. Hagyjuk állni 15 percig. Ezután lisztezzük meg a felületet, amin dolgozunk és formázzunk cipókat a tésztából. Hármat vagy ötöt, ahányból fonjuk majd a kalácsot. A cipókból rudakat alakítunk, majd egyik végüket összeillesztjük és elkezdjük összehajtogatni őket, mint amikor fonást készítünk. Ha kész, tegyük egy kikent sütőformába a kalácsot, és kelesszük, míg a forma tetejét el nem éri a tészta. Melegítsük elő a sütőt, és kenjünk át a kalács felső részét tojássárgájával. Süssük 50 percig, majd hagyjuk kihűlni ezt a finom húsvéti ételt – csak ezután vegyük ki a sütőformából. 2. Arany galuska Hozzávalók: Tészta: 250 gramm búzaliszt, 25 gramm porcukor, 26 gramm vaj, 20 gramm friss élesztő, 1 közepes tojás, 120 milliliter tej (zsírosabb), 3 gramm só, 1 citrom lereszelt héja. Leöntés: 110 gramm darált dió, 90 gramm cukor, 200 gramm vaj, reszelt citromhéj. A végén vaníliasodóval kínáljuk majd. Elkészítés: mérjük ki a hozzávalókat, és rakjuk egy tálba, de a só és az élesztő ne érjen egymáshoz. Ezután állítsuk össze a tésztát és gyúrjuk meg. Ha alaposan összedolgoztuk, fél órát hagyjuk állni, ezalatt megkel. Vajazzunk ki egy tortakészítő formát, és egy tálban vegyítsük össze a darált diót, a cukrot és a citromhéjat. A megkelt tésztát nyújtsuk ki 2 centiméter vastagságúra, és pogácsaszaggatóval vájjunk ki belőle darabokat. Tegyük bele őket a kivajazott tortaformába, szorosan kerüljenek egymás mellé. Minden réteget locsoljunk meg olvasztott vajjal kellően vékonyan. Majd szórjuk meg bőségesen az előkészített diós-cukros-citromhéjjal! Hagyjuk ismét kelni a tésztát, s ezt az időt használjuk fel a vaníliasodó elkészítésére. Ha megkelt ennek a finom húsvéti ételnek a tésztája, rakjuk előmelegített sütőbe és picit több mint fél óráig (lényeg, hogy a külseje meggyőző legyen) süssük. A szép, aranybarnára sült aranygaluskát a végén leönthetjük a vaníliasodóval. 3. Répatorta Hozzávalók: 30 dekagramm sárgarépa (lereszelve), 16 dkg liszt, 20 dkg kristálycukor, 1 citrom, 1 csomag sütőpor, 4 tojás, kevéske só, egy kis őrölt szegfűszeg (opcionális), 1 deci habtejszín, fél doboznyi krémsajt (lehetőleg mascarpone), illetve porcukor, tetszés szerinti mennyiségben. Elkészítés: válasszuk szét a tojásokat, és a sárgájukat keverjük össze a cukorral. Legyen kellően habos. Adjuk hozzá a répát és a citromhéjat. Ezután a lisztet a sütőporral és a szegfűszeggel vegyítsük össze, s keverjük a répás mixhez. A tojásfehérjékből sóval habot készítünk: keményre verjük és ezt is a masszába keverjük. Készítsünk elő egy tortaformát, béleljük ki sütőpapírral, de vajazhatjuk és lisztezhetjük is. Melegítsük elő a sütőt, és rakjuk bele a répatortát. Akkor lesz kész, ha meggyőzően mutat, illetve beleszúrunk egy fogvájót és ha kihúzzuk, nem marad rajta tésztamaradék. A máz elkészítéséhez verjük fel a tejszínt, keverjük össze vele a krémsajtot. Ha édesebbet szeretnénk, cukrozhatjuk is. Kenjünk meg vele a torta tetejét. Egyéb díszítést is tehetünk persze rá. Jó étvágyat hozzájuk! Forrás: https://napidoktor.hu/index