A 4 legjobb növényi tej 2019-03-08 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet A vélemények megoszlanak arról, mennyire egészséges a tehéntej. Íme néhány szuper egészséges finom növényi alternatíva! Kóstold meg a mandula-, kókusz-, rízs- vagy zabtejet. A tejfogyasztásról megoszlanak a dietetikusok véleménye: egyesek szerint a tehéntej egészséges, sőt nélkülözhetetlen kalciumforrás, mások azt vallják, hogy az emberi szervezet nem tudja megemészteni, ezért inkább csak kárt okoz a szervezetünkben. Szerencsére az emberi elme hihetetlenül leleményes, ennek köszönhetően pedig manapság számos különféle növényi alapú tej-jellegű italok. Ezeknek tápértékük, összetételük, és még ízük is más, mint a tejnek, mégis úgy használjuk őket. Állaguk és ízük természetesen attól függ, hogy milyen fajta növényi alapanyagból készült: gabonából, hüvelyesből, magokból, és csonthéjasokból készülnek. Íme a legjobb alternatívák! Mandulatej Kimondottan lágy ízű, kifejezetten édeskés. Felhasználhatjuk turmixokhoz, süteményekhez és levesekhez is. És hogy miért olyan jó ez a tej alternatíva? Amellett, hogy alacsony kalória és zsírtartalma van, így megszabadít a felesleges kilóktól, nagyon egészséges mert gazdag omega- 3 zsírsavaban, ami nagyon jót tesz a szívnek. E-vitaminnal, magnéziummal, cinkkel, vassal, rosttal, szelénnel és kalciummal is ellátja a szervezetedet. A mandulatejet otthon magad is elkészítheted. A beáztatott 20 dkg mandulát öntsd fel egy liter tiszta vízzel, majd alaposan turmixold össze. Néhány percen belül ebből sűrű tejszerű anyagot kapsz, ezt szűrd át egy sűrű szövésű anyagon. Kókusztej A kókusztejet nem csupán az ételekhez használhatod fel, selymes íze miatt önmagában is fogyasztható. Erősíti az immunrendszert, jó hatással van a torokfájásra, és nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot és foszfort. A kókusztejet otthon áztatással vagy főzéssel készítheted el. A legegyszerűbb, ha a jó minőségű kókuszreszeléket leöntöd forrásban lévő vízzel. Ezután hagyd állni, turmixold össze, majd jöhet a leszűrés. Rizstej Bár főzéssel valóban elvész a vitaminok jó része, az ásványi anyagok és az aminosavak megmaradnak. A rizs proteinje a legjobb hypoallergén fehérjeforrás, amit számos étel elkészítéséhez fel lehet használni. Elkészítéséhez nagyjából 1 kg rizst kell háromszoros mennyiségű tiszta vízzel lassú tűzön főzni. Amikor a rizs tejszerűvé válik, leöntjük, majd ismét vizet öntünk rá, és tovább főzzük. Három óra alatt kb. 3-szor, 4-szer kell vizet cserélni, így összesen 1,5- 2 liter rizstejet kapsz majd. Zabtej A zabtej igen gazdag telítetlen zsírsavakban, emellett ásványisó tartalma is kifejezetten magas. Magas fehérje tartalmának köszönhetően jó hatással van az idegrendszerre, és sejtmegújító hatása sem elhanyagolható. Tisztítja és szabályozza a belek működését, valamint a vér koleszterinszintjét is szabályozza. A zabpehelyből készült tej jobbára papírízű, ám igazi zabból készítve lágy selymes íze van. A zabot mosd meg, majd egész napra áztasd be vízbe, másnap öntsd le róla a vizet, és turmixold össze nagyjából 1 liter tiszta vízzel. Szokott módon szűrd le, és ízesítsd mézzel. Forrás: https://napidoktor.hu/index