Cirmos kell a babának!

Egy friss tanulmány szerint azok a gyerekek, akik kutyával vagy macskával élnek egy fedél alatt, ritkábban betegszenek, meg mint a házi kedvenc nélküli háztartásban élő társaik

A Pediatrics magazinban megjelent tanulmány friss bizonyítékkal szolgál arra az egyre több szakértő által vallott nézetre, hogy a teljesen tiszta környezet nem ideális a babák számára. A háziállattal való együttélés lehet az első lépés, a test védekező mechanizmusának edzésében.

Korábbi kutatások már rámutattak, hogy azok a fiatal gyermekeknél, akik kutyával vagy macskával élnek egy háztartásban, kisebb az esélye a gastroenteritis kialakulásának. A tanulmányok arra is rámutatnak, hogy az állatok által a lakásba hurcolt kosz – és a mikrobák – növelhetik a gyermekek testében fejlődő jótékony baktériumok és egyéb mikroszkopikus teremtmények számát.

A kutatáshoz 397, 2002 szeptembere és 2005 májusa között született finn gyermeket vizsgáltak meg. A szülőket felkérték, hogy 9 hetes koruktól vezessenek naplót gyermekük egészségéről az orrfolyástól kezdve a megfázáson át a fülgyulladásig. Feljegyezték azt is, mikor kellett a babának antibiotikumot adni.

Mikor a gyerekek elérték az egy éves kort, a szülőknek ki kellet tölteniük egy kérdőívet. A kutatók megállapították, hogy a négylábú kedvencek többféle betegség kialakulásának kockázatát csökkentették. A hatás a kutyák esetében nagyobb volt, mint a macskáknál. A kutyával egy fedél alatt élő gyerekek 31%-a volt jobb egészségi állapotban, mint háziállat nélküli társaik, míg a macskás babák esetében ez a szám 6%.

A kutyás gyerekek estében 44%-kal volt kisebb a fülfertőzéses megbetegedések száma és 29%-kal kevesebb esetben kellet antibiotikumot szedniük életük első évükben.

macska1

A legérdekesebb adat azonban az, hogy míg az olyan gyerekeknél, akik házi kedvenccel laktak együtt az egészségi állapot jobbnak bizonyult, a hatás különösen akkor volt nagy, mikor az említett jószágok nem tartózkodtak sokat a házban.

A macskás háztartásokban a gyerekek az első év 70,8 százalékában voltak egészségesek mikor a macska több mint 16 órát töltött a lakáson belül. Mikor Cirmi csak 6 vagy annál is kevesebb órát tartózkodott tető alatt, ez a szám felkúszott 78,2%-ra. Csak összehasonlításképpen a macskamentes háztartásban élő gyerekek az idő 66,1 százalékában voltak egészségesek.

Hasonló a helyzet a kutyák setében is. Ha a blöki a lakásban lakott az év 72,2 százalékában voltak egészségesek a gyerekek, míg ha a kutya többnyire kint tartózkodott, akkor 75,7%-ban. Kutyamentes házban a gyerekek az év 64,8%-át töltötték egészségesen.A kutatók lehetséges magyarázata erre a mintára a következő: azok a jószágok, akik több időt töltenek házon kívül, több koszt hordanak be, ezáltal a gyerek nagyobb eséllyel kerül azzal kapcsolatba. Ennek hatására pedig az immunrendszerük gyorsabban erősödik meg.

Mostanáig a csecsemők és a háziállatok kapcsolatát többnyire az allergiák és nem a betegségek szemszögéből vizsgálták. Az új kutatás megnyugtathatja azokat a gyermekvállalásra készülő szülőket, akik féltették leendő babájukat háziállatuktól.

Forrás: