A csecsemők lapos feje hamar elmúlik!

Egy friss tanulmány szerint a háton altatás következtében egyre gyakoribb a csecsemők között a lapos fej szindróma.

Noha általában egy ártalmatlan, múló jelenségről van szó, ami idővel magától elmúlik, a kutatók szerint az orvosoknak érdemes odafigyelni, mert ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy valami komolyabb probléma áll az eldeformálódott koponya hátterében.

Dr. Mark S. Dias, a tanulmány egyik szerzője, a Penn State Hershey Orvosi Központ idegsebésze beszámolt róla, hogy a gyerekorvosok ajánlása alapján továbbra is a hátukon tanácsos altatni az újszülötteket, hogy csak napközben, felügyelet mellett feküdjenek hason, mivel ezzel kivédhető a hirtelen csecsemőhalál.

Amint arról a Pediatrics című lapba megjelent tanulmány beszámolt, a csecsemőhalálozás aránya jelentősen visszaszorult, mióta az 1990-es években az Egyesült Államokban elkezdték propagálni a háton altatást, ám ugyanezzel egy időben az orvosok egyre több lapos fejű csecsemővel találkoztak. Egy 2002-es tanulmány például már arról számolt be, hogy az újszülöttek 13 százalékánál – az ikerszüléseket nem számítva – jelentkezett a lapos fej, egy másik cikkben pedig arról lehet olvasni, hogy 1999 és 2007 között Texasban kilencszeresére nőtt a lapos fejű gyerekek száma.

0ow2oksu

Ha a fej deformitását az alvás mikéntje okozza, akkor az állapot nem mondható veszélyesnek és idővel meg is szűnik, bár ez akár háromtól öt évig is eltarthat. A tanulmány azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy az orvosoknak arra kell odafigyelniük, nem áll-e lapos fej hátterében a koponyavarratok idő előtti elcsontosodása (szakszóval kranioszinosztózis), ami egy komoly koponya-rendellenesség és csak műtéttel szüntethető meg.

Normális esetben azonban felesleges a probléma miatt túlzottan aggódni, mindössze arra szükséges odafigyelni, hogy a csecsemő háton fekve felválta fordítsa a fejét hol egyik, hol másik irányba, amit akár azzal is elérhetünk, ha felváltva teszünk a kiságy két oldalára valami figyelemfelkeltő tárgyat, vagy ha időnként áthelyezzük a kiságyat, hogy másik irányból érkezzen felé a fény.

Forrás: