Hol éghet le a baba a legjobban?

Mi, felnőttek magunktól is tudjuk, mikor nem célszerű napra menni, és hogyan védekezzünk ellene, de egy gyermek szó szerint csúnyán megégetheti magát.

A gyerekek nem törődnek a napsugárzással, ha végre játszhatnak a homokban, a kertben, a strandon, bicajozhatnak a szabad levegőn. A játékba belemerülve többnyire észre sem veszik, mennyire tűz rájuk a nap, így könnyű a leégés.

A szülő dolga odafigyelni arra, hogy a gyermek jó időben tartózkodik-e a napon, illetve megfelelő védelemmel látta-e el. A baba, a gyermek, a kisiskolás is csúnyán leéghet, és megtörténhet, hogy nemcsak égett bőr, hanem veszélyes napszúrás is lesz a dologból, amellyel azonnal orvoshoz kell fordulni!

Hol éghet le legjobban a gyermek?

Nem kell ehhez, hogy a legveszélyesebb időszakban tartózkodjon a tűző napon. Ha nincs megfelelően védve, gyorsan megtörténik a baj.

A kicsiknek leginkább az orruk, az arcuk ég meg, de veszélyben van a fejük is – főleg a napszúrás miatt. Tehát leégés ellen a baba és a kisgyermek is kapjon szellős, vékony anyagból készült kis pólót, nadrágot, amiből csak a végtagjai látszanak ki, a fejére kerüljön kis sapka vagy karimás kalap, ami a vállakat és az arcot is védi a nap sugaraitól.

gyermek45

A nem védett testrészeket kenjük be naptejjel – a kicsik számára speciális fényvédők kaphatók, hiszen ők nem kis felnőttek, érzékeny bőrük fokozott törődést igényel. Ezekben a termékekben nincs illatanyag és tartósítószer. Érdemes húsz perccel a napozás előtt felvinni a bőrére, és többször is kenjük be a nap folyamán, hogy elkerüljük a leégést.

A strandon a gyermek inkább árnyékban vagy félárnyékban tartózkodjon. Játéktere fölé tegyünk, ha lehet, egy kis napernyőt, illetve ne hagyjuk, hogy sokat legyen a napon. Ha meztelen, kenjük be teljesen naptejjel és a fejére tegyünk sapkát.

Ne feledjük el, hogy a víztükör is visszaveri a napot, ezért ha nagyon erősen süt, a vízben tartózkodni sem szabad hosszú ideig. A szűrt fényben ugyancsak leéghet a bőr: ha nem süt hét ágra a nap, akkor se feledkezzünk meg a védelemről!

A gyermek bőre érzékenyebb

A gyermek, a kisiskolás bőrét minél kevesebb stressznek kell kitenni. Bőrük háromszor annyi UVB sugarat fogad be, mint egy felnőtté. Már pár gyerekkori csúnya leégés is növelheti a későbbi bőrrák kialakulásának esélyét. Ne tartózkodjon a gyermek napon 10 és 15 óra között! Ne feledjük, hogy a gyermek- és tinédzserkori napégés a felnőttkori melanóma – bőrrák – kialakulásának előidézője lehet. Fontos a folyadékbevitel, ha napon tartózkodunk. A gyermek kapjon elég vizet vagy langyos teát, ne várjuk meg, amíg szomjas lesz.

homerseklet5

Ha megtörtént a baj…

Olykor a legnagyobb elővigyázatosság mellett is sikerülhet leégnünk. Ha már megvan a baj, a gyermek kerüljön gyorsan árnyékba, hűvös helyre, vigyük be egy sötétebb szobába. Az égett bőrfelülethez ne érjen lehetőleg semmi. Fájdalmát csillapíthatjuk, ha hideg vizes fürdőt vesz, majd hideg vizes borogatást teszünk az égett felületre. A bőrt kenjük be ezt követően hidratáló, bőrnyugtató krémmel. Már kihűlt teafilter – a csersav miatt – szintén csillapítja a fájdalmat, de a kamillás és levendulaolajas, langyos fürdővíz is. Kapjon a gyermek elég folyadékot, nehogy kiszáradjon!

Ha a bőr hólyagos lesz, másodfokú égésről van szó: forduljunk vele orvoshoz, hogy kezelést javasoljon! A napszúrás még komolyabb dolog: ha a gyermek szédül, émelyeg, hányingere van és hány, lázas és rázza a hideg, azonnal vigyük orvoshoz!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.