A fejlődő talpacskák réme: a lúdtalp

Nagyon kellemetlen, nemcsak gyermekkorban kialakuló, de szerencsére megelőzhető rendellenesség a lúdtalp.

Az újszülöttek puha és puszilgatni való talpacskája a járás tanulása során jelentősen átalakul. Fontos, hogy ilyenkor segítsük a megfelelő irányú változásokat!

A lúdtalp sajnos bármely életkorban kialakulhat. Ez gyakorlatilag annyit jelent ugyanis, hogy a láb inaira és izmaira nagyobb terhelés jut, mint amit az képes elviselni, ezért eldeformálódik és fájdalmas lúdtalp alakulhat ki. Viszonylag gyakran kialakul a hirtelen lábra álló babáknál, a váratlanul nagyot növő kamaszoknál és felnőtt korban bármikor, ha valaki gyorsan szed magára komoly súlyfelesleget.

babalabas

Legtöbbször ovis korra alakul ki a lúdtalp azoknál, akiknek hajlama van rá és nem védekeztek ellene megfelelő módon. A csecsemők párnás talpacskája a járás következtében a rövid talpizmok aktív munkája révén hosszanti és haránt boltozatokat kap. Azonban, ha nem dolgoztatjuk megfelelő mértékben talpizmainkat, akkor a boltozatok ellaposodnak vagy ki sem alakulnak, ez a lúdtalp.

A lábfej ilyen jellegű deformitását több módszer együttes segítségével küszöbölhetjük ki. Az első és legfontosabb, hogy megfelelő cipő legyen gyermekünk lábán attól a pillanattól, hogy lábra állt. A jó gyerekcipő puha bőrből készül, a talpa rugalmas, csúszásmentes és viszonylag vastag, tartása van, mely nem engedi, hogy befele dőljön csemeténk sarka.

Játékos lábtorna is segíthet a lúdtalp elkerülésében. A gyerekek imádnak mezítláb lenni és ezek a gyakorlatok jó alkalmat nyújtanak a számukra, hogy ledobhassák a cipőjüket. A játékos gyakorlatok közé tartozik a lábujjhegyen- és sarkon járás, a lábfejek spiccbe és pipába forgatása. Sokkal izgalmasabb azonban, ha megpróbálunk megfogni a lábfejünkkel egy ceruzát és rajzolni vele valamit.

babalab1

Megkísérelhetünk apró tárgyakat, például dobókockákat felemelgetni a földről a lábfejünk segítségével és egyik lábunkkal levenni a zoknit a másikról. Rendkívül hasznos, ha minél több időt járunk mezítláb természetes környezetben (füvön, homokon, köveken). Torna után viszont azonnal vegyük vissza a lábbelit, mert a sima felületen, parkettán vagy szőnyegen való séta lúdtalphoz vezet, hiszen nem kényszerülnek a talpizmok mozgásra.

Amennyiben szívesen olvasna még a témában a gyermekeket érintő ortpédiával kapcsolatban, kattintson!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.