Hová nő ez a gyerek?

Bizony, gyakran teszi fel magának ezt a kérdést a szülő. Maga is hitetlenkedve nézi, mennyit nőtt csemetéje rövid idő alatt. Hogyan változik lépésről-lépésre a gyermek teste?

Amikor gyermekünk iskolába kerül, hirtelen elkezdjük észlelni a közte és kortársai, osztálytársai között levő hasonlóságokat, különbségeket a megjelenésben – a különbség a genetikában és az életmódban is kezd nyilvánvalóvá válni.

A gyermek teste szinte orrunk előtt formálódik át – 8 éves kor környékén a gyerekek többsége belép a korai pubertáskorba, mely magával hozzá a többi változást. Változik a magasság, a súly, a gyermek felépítése egyre inkább egy „tipikus” iskoláséra kezd emlékeztetni.

Hová nő ez a gyerek?

A gyermekek iskolás éveikben tovább nőnek – az óvodában megkezdődött növekedésük folytatódik, minden évben 5-7 centimétert nőnek, és 2-3 kilót híznak. Ez a tendencia megmarad közvetlen a pubertáskor előttig.

fustmentes_jatszoter5

A változó test hatására kezdenek más formát ölteni. Ahogyan lábaik is nőnek, a gyerekek testalkata magasabb, vékonyabb lesz. Minden, kissé összegyűlt háj újraoszlik, és a has jellemzően lapos lesz. Ha így is gömbölyű, akkor az azt jelenti, hogy a gyermek súlyosabb a kelleténél – a plusz kilók további növekedését bizony még ilyenkor érdemes megállítani. Épül az izomtömeg is, erősebb, karcsúbb fizikumot kölcsönözve a gyermeknek.

Egy fejlődő gyermeknek az agyában is változások történnek – a külső megváltozása mellett egy iskoláskorú csemeténél kifejlődik a megfelelő egyensúly-érzék és az izom-koordináció. A felnőttekhez már nagyon hasonlóan szabályozza a motorikus készségeket.

Mire a tejfogak helyébe lépnek a tartósak, az arc is megváltozik – határozottabb vonalak alakulnak ki, az állkapocs, az arc is alkalmazkodik az új fogakhoz, hosszabbnak és karcsúbbnak tűnhet.  Néhány gyermeknél a haj színe is módosul – a világos egy kissé besötétül, vagy megváltozik a szerkezete, például a göndör fürtök hullámokká szelídülnek.

tipp13

És mi zajlik belül?

Hét- és nyolcéves korban a lányok közül néhányan már a pubertáskor első jeleit mutatják – elkezdenek fejlődni a mellek és a testszőrzet is jelentkezik. Átlagosan azonban erre 9-10 éves korban kerül sor. Az orvosok ugyanakkor manapság arra a megállapításra jutottak, hogy egyre nő azoknak a kislányoknak a száma, akiknél még 7 éves kor előtt bekövetkeznek az első változások.

A legtöbb fiú ezzel szemben nem mutatja a pubertás látható jeleit 9 éves kora előtt – 9-14 éves kor között kezdődik az átalakulás, nagyjából két teljes évvel járnak előbb tehát ebben a tekintetben a lányok.

Forrás: