Biztonság, nem ellenőrzés: kell mobil a gyereknek?

Vajon sok szülő fejében fordul meg a fenti kérdés? Kell-e a mobil egy gyermeknek?

Ma már jóformán hihetetlennek tűnik, hogy nem is olyan régen még nem volt olyan nagy a mobilmánia. Mindenki jól megvolt a manapság állandóan magunknál tartott készülék nélkül, és nem pánikolt, mert esetleg lemerült a telefon. Az azonnali elérhetőség nem volt megszokott.

Ám ez már a múlt, napjainkban elképzelhetetlen, hogy valakinél ne legyen mobil, és ne lehessen szinte a nap 24 órájában kommunikálni vele. Ez egyrészt igen hasznos, nem csak az állandó és könnyű információcsere szempontjából, de olyan fontos esetekben is, mint például, ha késünk valahonnan és jelezni akarjuk, elromlott az autónk és az út szélén vesztegelünk, vagy nem találunk meg valakit egy megbeszélt találkahelyen.

Másrészt azonban, az állandó elérhetőség leterhelő tud lenni. Olykor hagyni kell azt a telefont pihenni, ezzel pedig természetesen magunkat is. A gyermekek többségének van mobiltelefonja. A kérdés csupán az, létfontosságú-e az a számára, és mikortól érdemes mobilt adni a gyermek kezébe.

Egyértelmű válasz nincs. Nem lehet igazán korhoz kötni. Annyi bizonyos, hogy ha telefont vesz a szülő a gyermeknek, az az ő felelőssége. Amennyiben úgy ítéli meg, hogy csemetéje felelősségteljesen használná a készüléket, ehhez elég érett már, elvileg nincs akadálya, hogy rendelkezzen mobillal.

tp0mxk2g

Egy gyermek esetében a mobil vásárlásának fő célja az, hogy elérhető legyen, vagy ha esetleg valami gond adódna, szólni tudjon a szülőnek. Telefonálhasson, ha netán előbb engedték ki az iskolából, s édesanyja és édesapja is tudja jelezni, ha késve megy érte, vagy esetleg valami változás van a család napi menetrendjében.

Fontos, hogy a gyermek megértse, a szolgáltatásért fizetni is kell! Ha a kártyát lemeríti, vagy túl sokat használja az előfizetéses készüléket, az a szülőknek sokba kerül. Amennyiben a szülő úgy látja, hogy a gyermek képes felérni ésszel a helyzetet, és tud a mobil használatával is takarékoskodni, nyugodtan vehet neki készüléket.

Ha a gyermeket a szülők felkészültnek tartják a mobilhasználatra, a következő lépés egy egyszerű készülék kiválasztása, ami éppen annak a célnak felel meg, amire használni akarják. Legjobb, ha a csemete csak telefonálni, sms-t írni tud a mobilon, mert egy okostelefonnal a kezében szinte lehetetlen lesz betartatni a gyermekkel a szabályokat.

A kicsit idősebb gyermekek már hajlamosak azt gondolni, hogy a telefon a szülő állandó ellenőrizgetésének eszköze. Fontos, hogy megértsék, hogy a telefon célja biztonságot teremteni számára, hiszen azzal bármikor kapcsolatba léphet a szülővel.

Forrás: