Szarkazmus nélküli gyerekek!

A Kansasi Állami Egyetemen végzett tanulmány megállapította, hogy a 6 év alatti gyerekek még nem képesek felismerni és értelmezni az iróniát és a szarkazmust.

Debra Burnett, a Kansasi Állami Egyetem családügyi és humán szolgáltatási docense azt vizsgálta a tanulmányában, hogy a gyerekek mennyire képesek felismerni és interpretálni az iróniát, különös tekintettel a szarkazmusra. Burnett megállapította, hogy a gyerekek könnyebben ismerik fel a szarkasztikus megjegyzéseket, ha a megjegyzések meglehetősen konvencionálisak. A kutatók szerint a tanulmány eredményei segíthetnek a gyerekeknek a szarkazmus jobb megértésében, valamint a nyelvi nehézségekkel küzdő és az autizmus spektrum zavaros gyerekek is könnyebben tudják megérteni a többrétegű szociális jelentéseket.

„Az irónia alkalmazásakor a beszélő nem azt mondja, amire valójában gondol, a hallgató pedig megpróbálja megérteni, hogy pontosan mit is ért a beszélő a mondottak alapján, és ez bizony egy kis kognitív és lingvisztikai pluszmunkát igényel” – magyarázta Debra Burnett. „A szarkazmus esetében viszont egy fajta összeférhetetlenség húzódik a beszélő által használt szavak és a valós, mögöttes értelem között.”

g22eyapg

Korábbi tanulmányok alapján kiderült, hogy a gyerekek hatéves kora körül alakul ki az a képesség, amivel megérthetik a kimondott szavak mögött húzódó másik jelentést. Burnett és kutatótársai arra voltak kíváncsiak, hogy bizonyos szarkasztikus megjegyzések gyakori használata segíti-e a gyerekeket annak felismerésében, hogy egy adott szituációban a beszélő éppen őszinte, vagy szarkasztikus.

A felmérések során Burnett történeteket olvasott fel 6-8 éves gyerekeknek, melyeknek a végére vagy konvencionális, vagy bizonyos helyzetfüggő szarkasztikus megjegyzéseket fűzött. Például az egyik történet szerint a főszereplő elégeti az összes süteményt, és ekkor vagy egy konvencionális szarkasztikus megjegyzés („szép munka volt”), vagy egy helyzet specifikus szarkasztikus megjegyzés („finom sütik”) követte a történetet.

A felmérés eredményei alapján Burnett megállapította, hogy a 6-8 éves gyerekek nemtől és életkortól függetlenül sokkal nagyobb arányban ismerték fel a konvencionális szarkazmust, mint a helyzetfüggő szarkasztikus megjegyzéseket.

Forrás: