Rossz kilátások kövér gyerekeknek…

A legtöbb elhízott és túlsúlyos gyerek a legjobb úton halad, hogy felnőttként is extra súlyt cipeljen magán, ezzel kockáztatva a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a szívbetegségek kialakulását.

Ha viszont sikerül rendezni a súlyproblémáikat, akkor megszűnik a betegségek fokozott veszélye.

A New England Journal of Medicine című folyóiratban megjelent cikkhez finn és amerikai kutatók elemezték 6300 gyermek adatait az Egyesült Államok, Finnország és Ausztrália területéről. A kutatás kezdetén átlagosan 11 éves gyerekeket 23 éven keresztül követték nyomon. A normál súlyú gyerekek 14,6 százaléka hízott el felnőtt korára, a 774, kezdetben is túlsúlyos vagy elhízott gyerek közül azonban 65 százalék. Megvizsgálták külön azokat is, akik már gyermekként is a legelhízottabbak közé tartoztak, 82 százalékuk vált hasonló testalkatú felnőtté.

A normál súlyú gyerekekhez képest, akik felnőttként sem híztak el, a gyermekként és felnőtt korban is túlsúlyos vagy elhízott egyéneknél sokkal gyakrabban fordult elő egyszerre több megbetegedés is. Akik felcseperedvén leküzdötték a felesleges zsírpárnákat, már semmivel sem tették ki magukat nagyobb kockázatnak, mint azok, akik mindvégig tartották a normál súlyúkat.

shutterstock_524565131

„Korábban már kimutatták, hogy ha valaki gyerekként túlsúlyos vagy elhízott, az hajalmosabb lesz a szívbetegségekre felnőttként. Azt azonban eddig nem tudták, hogy mi történik akkor, ha valaki felnőtt korára lefogy” – mondta el a kutatás vezetője, Dr. Olli Raitakari, a finn Turku Egyetem professzora. „Stabilan láthattuk azt, hogy a gyermekkori elhízás és túlsúly nem független kockázati tényező. Akinek felnőtt korára normalizálódik a súlya, ugyanolyan eséllyel lesz beteg, mint azok, akik egész életükben karcsúak.”

Dr. Albert Rocchini, a Michigani Egyetem Mott Gyermekkórházának gyermekgyógyász professzora szerint az eredmények aláhúzzák a túlsúly és az elhízás megelőzésének fontosságát gyermekkorban. "Aki gyerekként számottevő felesleggel küzd, annál nagyobb a szívbetegség kialakulásának esélye, de ezt vissza lehet fordítani azzal, ha gondot fordít a fogyásra. Csak azért, mert egy gyerek duci és magasabb a kardiovaszkuláris kockázata, nem jelenti azt, hogy így kell leélnie egész hátralevő életét.”

A normál súly megtartásához az alapokra kell koncentrálni. Fontos, hogy a gyerekek eleget mozoghassanak. Oda kell figyelni arra, hogy mennyit esznek, rendszeresen kínálni kell őket zöldséggel, gyümölccsel és más egészséges ételekkel. A magas zsír-és cukortartalmú nassolnivalókat azonban muszáj korlátozni. „A szülőknek és nevelőknek fel kell ismerniük, ha a gyerek hízásnak indul, és azonnal cselekedniük kell. Már óvodás korban kialakulnak a későbbi étkezési szokások, és még idejében gondoskodni kell arról, hogy egészséges életformát sajátítsanak el” – tette hozzá a professzor.

Forrás: