Tizenéves korban is változik az IQ!

Egy új brit tanulmány szerint a tizenéves fiatalok mentális képességei sokkal nagyobb mértékben fejlődhetnek, vagy akár csökkenhetnek, mint azt korábban feltételezték.

Egészen mostanáig úgy gondolták a kutatók, hogy az IQ-val mért intellektuális kapacitás nem változik az ember élete során, de egy új vizsgálat eredményei ennek az ellenkezőjét bizonyították. A vizsgálat során 14 éves gyerekek intelligenciaszintjét mérték meg, majd négy évvel később ugyanazokon az alanyokon megismételték az IQ tesztet, és a kutatók egyértelmű eltéréseket tapasztaltak az eredményekben mind pozitív, mind negatív irányba. A kutatás eredményeit a Nature magazin legújabb számában publikálták.

A kutatást Cathy Price professzor, a londoni University College Wellcome Trust Központjának munkatársa vezette. A vizsgálatokban 19 fiú és 14 lány vett részt. A résztvevők agyáról MRI felvételeket készítettek a kutatók miközben verbális, valamint nem-verbális IQ teszteket végeztek el 2004-ben, majd 2008-ban megismételték a felméréseket. Az eredmények azt mutatták, hogy a verbális intelligencia a résztvevők 39 százalékánál változott, míg a térérzékelési képességek a résztvevők 21 százalékánál változtak.

7ecujry71

A verbális IQ emelkedése összefüggésben állhat a bal agykéreg sűrűségének megváltozásával, ez az agyi terület aktiválódik ugyanis beszéd közben. A nem-verbális IQ emelkedése pedig az kisagy sűrűségének változásával áll összefüggésben, amely terület a kéz mozgásáért felelős. 

„A kutatás eredménye megmutatja, hogy milyen fontos, hogy nem szabad túl korán leírni egy gyengébb tanuló képességeit, mivel lehetséges, hogy az IQ-ja még jelentős mértékben javulhat a következő néhány év során” – mondta Cathy Price professzor.

Forrás: