Étvágykeltő videójátékok

Az Egyesült Államok Betegségmegelőző és Ellenőrző Központjának becslése szerint az amerikai tinik közel 18 százaléka túlsúlyos, melynek oka a mozgásszegény életmódban és a túl sok kalória-bevitelben keresendő.

Emellett egyre több tanulmányban merül fel annak a gondolata, hogy a videojátékok is okolhatóak a felesleges nassolásért. Az első ilyen jellegű tanulmányban kanadai és dán kutatók kísérletekkel támasztották alá hipotézisüket. „Ez a tanulmány  nem csupán a videojátékok és a megnövekedett kalória -bevitel közötti összefüggést dokumentálta, hanem ugyanazt a csapat gyereket figyelte meg pihenés és videojátékozás közben, majd a két időszak alatt elfogyasztott ételmennyiséget, a felhasznált energiát és a fellépő éhségérzetet hasonlította össze” – véleményezte a vizsgálatot Shelley McGuire, az Amerikai Társadalom a Táplálkozásért szóvivője.

malna4

A kísérlet során egészséges, normál testsúlyú tinédzser fiúkat tanulmányoztak kétszer egy hónapon keresztül. Mindkét időszak alatt laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőrizték őket, és azt tapasztalták, hogy a videojátékozással töltött időszak során a vérben a glükóz koncentrációja megemelkedett és óránként 21 kalóriával megnőtt az alanyok energiafelhasználása, ugyanakkor nyolcvan kalóriával több energiát vettek magukhoz az azt követő étkezés során, mint amennyit a pihenéssel töltött időszak után. Az eredményekből egyértelműen kiderült, hogy a videojátékozó fiúk több kalóriát vesznek magukhoz, noha éhségérzetükben nem tapasztalható különbség, azonban a hosszú távú következmények elemzéséhez még további tanulmányokra lesz szükség.

Forrás: