“A mami tehet róla, hogy hamarabb érkeztem”

Az anyai magas vérnyomás és a túl magas hematokritérték összefüggést mutat a magzat első trimeszterbeli fejlődésének elmaradásával.

A terhesség első harmadában elszenvedett ártalmak is okozhatnak koraszülést.

?A fejlődés üteme a terhesség első harmadában a legnagyobb, amikor lezajlik a szervek kifejlődése? ? írták a szerzők a JAMA február 10-i számában. ? Az első trimszterben elszenvedett negatív hatások hosszútávú hatásokkal is járhatnak a magzati és újszülötti kor szempontjából is, ezekről azonban még keveset tudunk.?

Dr. Dennis O. Mook-Kanamori, a rotterdami Erasmus Egészségügyi Központ kutatója munkatársaival 1631 anya esetében vizsgálta az első harmadbeli magzati fejlődés és a születés körüli és a későbbi szövődmények összefüggéseit 2001 és 2005 között. A magzati fejlődést annak ülőmagasságával jellemezték.4729Az eredmények azt mutatták, hogy az anyai életkor pozitív összefüggést mutatott a magzat ülőmagasságával és hogy a magasabb diasztolés vérnyomás és a magasabb hematokritérték mind gátolta a fejlődést. A folsavszedés elősegítette, míg a dohányzás gátolta a növekedést. Az első harmadbeli csökkent növekedés pedig megnövelte a koraszülés, az alacsony születési súly és a fejlődésbeni elmaradás valószínűségét. A ülőmagasság csökkent növekedése ezzel szemben fokozottabb kisgyermekkori növekedést eredményezett.

A kutatók szerint a jövőben az összefüggések részletesebb vizsgálatára van szükség.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.