A várandósmasszázs módszerei

A várandósság megannyi örömteli pillanata mellett számos élettani változást is eredményez a kismamák részére.

Ezek kellemetlen hatásának enyhítésére, kiküszöbölésére ma már létezik segítség, amely nem csupán könnyítést hoz a várandósság állapotában, de egyúttal felkészíti a testet és lelket a szülésre.

Korábban a köztudatban az általános nézet az volt, hogy a terhesség időszakában a masszázs tilos, ma már azonban köztudott, hogy ez nem így van. Egyre nagyobb külső és belső igény érkezik arra, hogy a várandósságot is kísérni lehessen masszázzsal. A Halász Katalin által kidolgozott módszer alapvetően két gyógymasszázs előnyeit egyesíti – a svédmasszázsét és a nyirokmasszázsét.

A kismama a kezelés során speciális, ámde kényelmes pozícióban ül és fekszik, hogy komfortérzete tökéletes legyen, és ne nyomja, ne veszélyeztesse sem a babát, sem önmagát. A lábak elülső részének masszázsát követően a karok, majd a láb hátulsó része élvezheti a kényeztetést, végül a teljes hát, majd azok részei kapják a figyelmet.

kismamamasszazs_4801

A masszázs gyengéd mozdulatokból áll, hiszen ez egyfajta finomhangolás, folyamatos beszélgetés az izmokkal. A nyirokmasszázs védi az érzékeny érfalakat, visszértágulat, hajszálértágulat esetén is csak ez alkalmazható. A lassú, finom mozdulatok a szövetekben felgyűlt vizet a vese segítségével könnyebben kiürítik a szervezetből. Az orvosi gyógymasszázs, azaz a svédmasszázs az alapokat biztosítja, fogásai alkalmasak a különböző izomrétegekkel való munkára. Technikájával az izomcsomók okozta fájdalom megszüntethető, oldható.

kismamamasszazs_480

Bár az alap mindig ugyanaz, ám a várandósság három szakasza más és más masszázstechnikát igényel, és ezen felül még a trimeszterekre alakított masszázs is egyénre szabottan érkezik a kismama elvárásainak, komfortérzetének, kéréseinek és problémáinak megfelelően, továbbá az izomzat aktuális állapota is befolyásolja, hogy mikor milyen módszerek alkalmazhatóak. Nem kizáró ok a problémás, veszélyeztetett terhesség, hiszen az ellazulás görcsoldó is, és segít kiküszöbölni az esetlegesen felmerülő veszélyeztetettséget is amellett, hogy a pszichikai gátat is oldja.

A kismamamasszázs a várandósság 0. napjától végig, még a vajúdáskor is alkalmazható. Egyre nagyobb az igény a várandósság alatti masszázsra, amit mi sem mutat jobban, minthogy számos hölgy nőgyógyászától kér segítséget, kihez forduljon, ha vizesednek végtagjai, fáj a háta, vagy alvászavarai vannak. Ezekre a panaszokra is gyógyír ez a masszázs.

„Zene helyett nálam a masszázs során csupán a madárcsicsergés hallható, hisz a túl sok inger külső hangolást eredményezne, pedig a lényeg épp az, hogy a kismama figyelme befelé irányuljon és csend legyen körülötte. A zajos világból kilép a kismama a csend világába, hiszen erre várandóssága idején még nagyobb szüksége, igénye merül fel. A masszázs során az érzések, érzetek, gondolatok átélése kerülnek előtérbe, ezek segítik a személyiségfejlődést, az anyává érést” – mondta Halász Katalin.

„Mivel a test pontos jelzést ad arról, milyen szükséglete van, így nincsen kötelező gyakoriság, hanem a kismama a saját érzéseire hagyatkozva dönti el, milyen sűrűséggel jön el hozzám. Ha erős fájdalmai vannak, vagy nagyon vizesedik, akkor általában heti 2-3 alkalmat javaslok, egyébként a heti egyszeri ellazulás is elegendő.”

Forrás: 1


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.