Hormonzavar és komplikált terhesség!

A policisztás ovárium szindrómában (PCOS) szenvedőknél kétszeres esélye van a cukorbetegség kialakulásának és a koraszülésnek. Ez egy gyakori hormonzavar a nők körében, mely növeli a terhességi komplikációk kockázatát.

A PCOS a fogamzóképes korú nők 5-15 százalékát érinti a BMJ című folyóiratban megjelent tanulmány háttérinformációja szerint. A betegség tünetei lehetnek a rendszertelen menstruáció, peteérési problémák, hízás, szőrösödés. A betegeknél gyakran kisebb ciszták alakulnak ki a petefészekben.

Svéd kutatók összehasonlították körülbelül 3800 PCOS-ban szenvedő anyuka szülési adatait 1,2 millió egészséges nőével, és kiderült, hogy a PCOS-s nők között több az elhízott, és aki igénybe vett teherbeesést elősegítő beavatkozásokat. Köztük 45 százalékkal gyakrabban fordult elő preeklampszia (terhességi toxémia – magas vérnyomással járó, életveszélyes állapot), több mint kétszer gyakrabban alakult ki terhességi cukorbaj és/vagy született korábban a gyermekük. A PCOS-s nők babái korukhoz képest nagyra nőttek az anyaméhben, szüléskor gyakrabban lettek asphyxiásak (oxigénhiányos állapot). A felmérést Nathalie Roos végezte el munkatársaival a Karolinska Intézetben.

 terhes

A szerzők arra is rámutattak, hogy a terhességi komplikációkat nem lehetett az anya életkorának, testsúlyának vagy a teherbeesést segítő eljárásoknak betudni. „Ezeknek a nőknek szükségük lehet a sokkal gondosabb megfigyelésre és gondozásra a terhesség, valamint a szülés során. További kutatásokat kellene végezni a vércukorszint ellenőrzésével, a gyógyszeres kezeléssel és az asszonyok hormonszintjével kapcsolatban” – írták a szerzők.

„Világosan látszik, hogy a PCOS-s nőket a magas rizikójú csoportba kell sorolni terhességük alatt, a velük foglalkozó szakemberek pedig ennek megfelelően kell, hogy kezeljék őket” – tette hozzá Nick Maldon az angliai Southamptoni Egyetemről. „Több bizonyíték szükséges azonban a jelenleg alkalmazott beavatkozásokat illetően, melyekkel a perinatális kockázati tényezőket igyekeznek visszaszorítani. Ehhez alaposan meg kell érteni a betegség különböző típusait és a mögöttük rejlő mechanizmust, melynek révén a terhesség kimenetelét megváltoztathatja.”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.