Síkosítós gél a könnyebb szülésért

A természetes alapanyagú szülészeti gél elősegíti a biztonságosabb, rövidebb és könnyebb hüvelyi szülést. Dr. Vermes Gábor szülész-nőgyógyász főorvos a gél használatáról és előnyeiről is beszélt.

Egyedülálló termék vált elérhetővé a szülésre készülő várandós kismamák számára: a természetes alapanyagú szülészeti gél elősegíti a biztonságosabb, rövidebb és könnyebb hüvelyi szülést, csökken a gátrepedés előfordulása, a gátmetszés szükségessége, védelmet biztosít mind a születendő gyermek, mind pedig az anya számára.

A nők életében igen fontos fordulópontot jelent a gyermekvállalás, illetve a szülés, melyre talán már kislány koruk óta készülnek. A természetes síkosító anyagok mint a magzatvíz, a magzatmáz a legtöbb esetben nem elégségesek ahhoz, hogy hatékonyan csökkentsék a hüvely fala és a baba közt fellépő súrlódási erőt.

Dr. Vermes Gábor szülész-nőgyógyász főorvos már másfél éve alkalmazza betegeinél a szülészeti gélt és már közel 200 szülést vezetett le ezzel az új orvostechnikai eszközzel. Vermes doktor hangsúlyozta, hogy az utóbbi körülbelül ötven természetes szülés alkalmával nem kellett gátmetszést alkalmaznia, ami megkönnyít a gyógyulási folyamatot is.

terhesseg35

Dr. med. Andreas F. Schaub a szülészeti gél megalkotója személyes tapasztalatai is azt mutatják, hogy a kitolást közben keletkezett esetleges fellépő repedések, sérülések, horzsolódások a gél alkalmazásakor kevésbé fájnak. Schaub doktor szerint az általában jelentkező égő érzést, kevésbé érzékelik.

Vermes doktor szerint a szülész agya a keze. A szülésznek főként a tapasztalataira kell hagyatkoznia. A folyamatot megtanuljuk, de minden szülés más és más. Ugyan úgy idegesség lesz úrrá rajtam ma is, mint az első szülésnél. Ezért is nagy segítség a gél, mivel lerövidíti a szülés folyamatát. Ez nem csak a mamának, a babának, de nekünk is nagy segítség.

„Mindig is azt vallottam, hogy sokszor a legegyszerűbb dolgok egyben a legjobbak is. A gél működése pedig valóban nem túl bonyolult: tulajdonképpen a hüvely természetes síkosságát növeli meg, elősegítve a szülés folyamatát. Szülész orvosként, a tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy a szülések hossza átlagosan másfél órával rövidül, ami jó a babának, a mamának, és persze a szülést kísérő orvosnak is” – jelentette ki Vermes doktor.

gel480

A természetes alapanyagú síkosító gél csökkenti a súrlódást, ennek köszönhetően rövidíti a kitolási szakaszt, a szülési idő rövidülése a babának is előnyös, hiszen egy elhúzódó szülés az ő szervezetét is jelentősen megterheli, ritkábban fordulnak elő szülési sérülések.

A szülészeti gélt minden esetben szakember a szülészorvos, vagy a szülésznő helyezi a hüvelybe egy rugalmas fecskendő segítségével, a szülés során több alkalommal. Ez a művelet nem jár kellemetlenséggel. A gél csúszós réteget képez a hüvely falán, így csökkentve a súrlódást.

A készítmény propilénglikolt, karbomert, hydroxyethylcelluloset és aqua purificatat tartalmaz. Ezeket az összetevőket az élelmiszeriparban, a kozmetikai iparban, oldószerként, síkosítóként és szemcseppekben alkalmazzák.

Forrás: