Gyermek a harmadik x után

Az elmúlt két évtized során több mint ötven százalékkal nőtt azoknak a nőknek a száma, akik harmincéves koruk után vállaltak először gyermeket.

A brit statisztikai hivatal adatai szerint az elmúlt évtizedekben alapvető változás zajlott le a gyermekvállalás terén. A fogantatások száma folyamatosan emelkedik, ám egyre kevesebb nő vállal gyermeket a tízes, illetve húszas éveiben és halasztja az anyaságot életének későbbi szakaszára.

1990-ben még 229 400 harmincon túli kismamát regisztráltak Nagy-Britanniában és Walesben, közülük 12 ezren már a negyvenes éveikben jártak. 2009-ben számuk már 356 300-ra nőtt, közülük 26 800 volt negyvenen túli, ám az utóbbi korcsoportba tartozók 29 százaléka végül az abortusz mellett döntött.

Ugyanezen idő alatt kétszeresére nőtt az ezer nőre jutó terhességek száma a 35 és 39 éves kor közötti, illetve a negyvenen túli korcsoportba tartozók körében a szigetországban.

A_terhesseg_elso_jelei_32

A fogantatások jelenlegi száma meghaladja az 1990-ben regisztrált (871 500) terhességek számát, annak ellenére, hogy a születési arány folyamatosan csökkent a múlt évtized közepéig, amikor azonban a Kelet-Európából érkező bevándorlási hullám hatalmas demográfiai robbanást eredményezett az országban.

A szakértők szerint a jelenség hátterében egyebek között az áll, hogy a nők manapság inkább a karrierjükre összpontosítanak és csak a megfelelő anyagi szint, illetve életkörülmények elérése után vállalkoznak gyermekszülésre. Az egyre modernebb egészségügyi ellátásnak és megtermékenyítési eljárásoknak köszönhetően sokkal könnyebbé vált a késői gyermekvállalás, illetve a szülési körülményekre vonatkozó elvárások kielégítése.

Nem utolsó sorban pedig a nők gyakran nem érzik készen magukat a családalapításra, illetve az anyagi természetű aggodalmak is hátráltathatják a gyermekvállalási kedvet – sorolta a családalapítás elhalasztására vonatkozó érveket a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

Forrás: