Pici kéz, pici láb

Hogy fejlődik a baba? Mi történek az első trimeszterben és utána.

Melyik babát váró anyuka ne lenne rá kíváncsi, hogyan is mutat a benne fejlődő kis élet? Mi történik az első trimeszterben, és hogyan fejlődik az embrió utána?

Lényegében az első két hét az az időszak, mely a megtermékenyülésig tart. A petesejt és a hímivarsejt egyesül, majd a petesejt elkezd osztódni, és a méh ürege felé indul. A beágyazódás időszaka 7-től 10 nap is lehet. A petesejt kiszabadult, helyén sárgatest alakul ki. Az édesanya és a zigóta között már a beágyazódás után kialakul a keringés, mivel a zigóta számára a tápanyagokat a méhnyálkahártya erei biztosítják.

Az emberi embrió szíve már 25 nappal a pete-sejt megtermékenyülése után verni kezd. A második hónapban nagyjából kialakulnak a szervei – az 56. nap környékére. Állandóan mozog, reflexes mozgásai vannak, de ezt az anya még nem érzi. Látni lehet az elkülönülő fejet, kezdenek kialakulni a végtagok, először a kezek. Az embrió farokrésze még heteken át látszódhat. Nem alakulnak még ki a veséi teljesen, de működnek, vizeletet is ürít az baba. Eddig a sárgatest termelte a hormont, innentől az alakuló méhlepény fogja.

shutterstock_20494769

A terhesség harmadik hónapjától beszélhetünk magzatról, amelynek mozgása élénkebbé válik. A baba 4 centi ülőmagasságban, és kezd kialakulni az arca, a nemi szerv alapján viszont még nem határozható meg, fiú-e vagy lány.

A negyedik hónapban érezheti meg nagyobb eséllyel a kismama is a baba rúgásait. Szilárdulnak a csontjai, az arca egyre jobban alakul, szemei az arc oldalsó részeiről elkezdenek a középvonal felé közelíteni. A szemöldök és a hajszálak is feltűnnek. A fej átmérője 34 mm.  Egyébként az első trimeszter végén, azaz a terhesség 12. hetében már a szájába képes venni az ujját a kicsi és a fogcsírák is megjelennek.  Alakulnak ki a nemi szervek, így már van esély rá, hogy a szülők megtudják a baba nemét.

A terhesség ötödik hónapjában – a huszadik héten – nagyjából 30 deka a baba, fejének átmérője 47 mm. Elkezd egyre élesebben hallani, először csak az anya testében történő dolgokat, majd a hangját is. Később érzékeli az apa hangját is. Magzatpihe borítja a testét, amely még a terhesség végén kihullik. A szemét a baba még mindig nem nyitja ki.

shutterstock_19111021

A második trimeszterben, a hatodik hónapban már egyre erőteljesebb a baba mozgása, és a 24. hét környékén már van esélye a túlélésre, ha valami miatt ennyire korán megszületik – természetesen a károsodásoknak is megvan a rizikója. A baba gyakorolja, milyen, amikor hozzáér a méh falához: reflexből elrúgja magát. Bioritmusa még nem egyforma az édesanyjáéval, de csuklása már érzékelhető.

A terhesség hetedik hónapjában gyorsan nő a baba, egy kiló körüli a 28. héten, kinyílik a szeme, megjelennek rajta a zsírpárnák, és a tüdeje is fejlődik. A babák többsége megfordul fejvégű fekvésbe, de ha ez ekkor még nem történik meg, nem baj, mert még van rá ideje.

A harmadik trimeszter során a baba tüdejének fejlődése már olyan fokú, hogy önállóan is képes lesz lélegezni. Mozgása azonban a terhesség nyolcadik hónapjában kevesebbszer érzékelhető, de ennek oka az, hogy már csökken a növekedése miatt a mozgástere.

A 27-40. hét számít harmadik trimeszternek, ha a kisbaba még a 42. héten is a mama hasában van, már túlhordásról beszélünk. A kilencedik hónapban jelentősen nő a mérete, de a hasa lejjebb száll és feje is lejjebb ereszkedik a kismedencébe. Egyre inkább hasonlít az újszülött megjelenéséhez, nő a testének hossza is. Ha a terhesség 37. hetén túl vagyunk, már nem beszélhetünk koraszülésről. Elérkezik a kicsi világrajöttének ideje.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.