Vasgyúró papik és mamik

Ha idősebben is fittek szeretnénk lenni, csak változtatnunk kell! Soha nem késő elkezdeni súlyokat emelgetn, tornázni, többet mozogni!

Az ember akkor öregszik "szépen", ha ötvenes-hatvanas éveiben is igyekszik jó kondícióban maradni, aktívan élni. Szakértők szerint 2030-ra az Egyesült Államokban a 65 évesek és afölöttiek száma eléri majd a 70 milliót, de a 85 esztendős és annál idősebbek csoportja nő a leggyorsabban.

A mindenható mozgás

Mindegy, hányadik évünket tapossuk, a mozgás mindig segít! A 100 éves George Burns mondta: "ha tudtam volna, hogy ilyen sokáig élek, jobban ügyelek magamra, gondoskodom a jobb egészségi állapotomról!" Tény: bizonyos emberek jó génekkel vannak megáldva, és az sem baj, ha életük során több káros szenvedélyük van, szép kort érnek meg. A többieknek azonban, akik szintén minőségi életet szeretnének élni idősebb korban is, marad az, hogy tenniük kell érte. Sosem késő a tornát, a mozgást elkezdeni vélik a szakemberek. Előnye mindig van.

13488

Mi a helyzet a muszklikkal?

Ahogyan az ember öregszik, az izomtónusa csökken. Ha az edzést életünk egy kései szakaszában kezdjük el, az izomtömeg 3-5 százalékát veszítjük el egy évtized alatt, de a veszteség 1-2 százalékkal csökken évente az 50 év felettiek esetében. Az izmok jó erőben tartanak minket, az edzéssel kalóriát égetünk, segít a súlyunk megtartásában, szabályozásában, az egyensúlyra és a csontok szilárdságára is jó hatással van. Enélkül könnyen elveszítjük könnyed mozgásunkat és vele azt, hogy önállóan tudjuk intézni dolgainkat..

A jó hír, hogy az izomtömeget növelhetjük, mindegy, hány évesen kezdünk hozzá a gyakorlatokhoz. Egy amerikai tanulmányban ? melyben 100 nő és férfi szerepelt, a résztvevők átlagban 87 évesek voltak -, a résztvevők 10 héten át napi rendszerességgel emelgettek lábbal súlyokat, és ennek kézzelfogható eredménye volt, még a séta tempójukat is növelni tudták.

Fontos tudni, ahhoz, hogy megerősödjünk, nem kell nagy muszklikat építeni. Az edzés meglátszik rajtunk, akkor is, ha nem visszük túlzásba. A látvány napokon belül megmutatkozik, amint elkezdjük a súlyokat emelgetni, még anélkül, hogy ténylegesen növelnénk az izomtömeget. Majd egyre javul, tökéletesedik a dolog – ráadásul az edzés az idegeinket, a gondolkodásunkat is fitten tartja.

13489

Mi lesz az állóképességgel?

A kitartás, az állóképesség gyengül az évek előrehaladtával. Fontos a mozgás! Ha valaki karban tartja magát, kitartóbb lesz séta közben, hosszabb ideig bír egy-egy fizikai tevékenységet. Sokkal jobb egészségügyi értékekkel büszkélkedhetnek azon idősek, akik legalább napi 30 percet sétálnak. Csökken a szívpanaszok gyakorisága és a halálozási arány is kisebb a körükben. A rugalmasság, a hajlékonyság ugyancsak javulást mutat azoknál, akik tornáztak, különösen, ha nyújtógyakorlatokat is végeztek. A nyak, a hát, a csípő, a térd, a boka, a csukló esetben csökkentek a problémák. Látogassunk el például egy jógaórára, ahol a nyújtásra nagy hangsúlyt fektetnek. Az aktív élet kiküszöböli azt a gondot is, hogy könnyen elveszítsük egyensúlyunkat ? mely idősebb korban nagyon gyakori, és az esések sokszor okoznak súlyos sérüléseket.

A csontok is öregszenek, természetesen sokaknál csontritkulás is kialakul. Ha azonban aktívan mozgunk, javíthatunk a csontsűrűségen. Súlyzózzunk, vagy csak tegyünk hosszabb sétákat. Ami az ízületeket illeti, sokan hajlamosak a csont-ízületi gyulladásra időskorban. Az aerobik-szerű gyakorlatok, vagy súlyemelgetés ezen is segíthet, és csökkenti a térdfájdalmakat. És aminek külön örülhetünk: a memóriánk frissen tartásához is jól tesszük, ha végzünk tornagyakorlatokat!Sok 55 év feletti ember küzd depresszióval. Bizonyított, hogy a tüneteket enyhíti a rendszeres mozgás – bátran felveheti a versenyt az antidepresszánsokkal és a pszichoterápiával. Sajnos, arra egyelőre nincsenek adatok, mekkora mértékben javul a közérzet a mozgás hatására az idősebb korosztályban. Egy biztos: hangulat-emelő a hatása.

13490

Először kérdezzük a doktort!

Fontos, hogy mielőtt belekezdenénk bármilyen edzésprogramba, kérjük ki orvosunk tanácsát. Semmiképp se csapjunk hirtelen a lovak közé, és akarjuk gyorsan behozni a több inaktív évet. Lassan és fokozatosan kezdjünk el edzeni, mert ha nem így teszünk, akár sérülést is okozhatunk magunknak. Kezdjük kis adagokkal, és fokozatosan emeljük a terhelést. Készítsünk edzésnaplót, jegyezzük fel, melyik nap mit csinálunk és mennyi ideig, vagy például milyen hosszú távot szeretnénk lefutni. Ne várjunk el túl sokat magunktól. Az állóképesség-javító és aerobik-gyakorlatok erősítik a szívet, a tüdőt, javítják a vérkeringést. Gondoljunk csak bele, mennyit nyerhetünk például, ha lépcsőt kell mászni. No és abba is, hány betegséget előzhetünk meg azzal, hogy fitten tartjuk szervezetünket.

Forrás: