A cukorbetegség lassítja a csonttörések gyógyulását

Ha cukorbeteg vagy ne törd el a kezed!

A Bostoni Egyetem orvosi karának kutatási eredményei szerint a TNF-alfa nevezetű gyulladásos molekula okozza a lassítja csonttörések gyógyulását. Alblowi és munkatársai az American Journal of Pathology című lap 2009. októberi számában publikálták eredményeiket.3201
A cukorbetegség egy olyan állapot, melyben a szervezet nem termel elég inzulint, vagy csökken az inzulinra adott válaszkészség. Világszerte 171 millió ember szenved ebben a betegségben, mely érték 2030-ra akár meg is duplázódhat. A cukorbetegség hosszú távú szövődményei szív- és érrendszeri betegség, veseleállás, akár vakságot is okozható szembetegség, idegrendszeri rendellenességek, és sebgyógyulási zavar lehet.

A cukorbetegeknél gyakran tapasztalható csökkent csontsűrűség, ami összefüggésbe hozható a nagyobb törési hajlammal, és az elhúzódó regenerációs készséggel. Alblowi munkacsoportja Dr. Dana Graves vezetésével a csontgyógyulást cukorbeteg egerekben vizsgálták. Ezen állatok csontgyógyulása során a normálishoz képest emelkedett volt a gyulladásos molekulák (pl. TNF-alfa) szintje, melynek hatására megnőtt a csontot és a porcot bontó oszteoklaszt nevezetű sejtek száma. A TNF-alfa mellett további oszteoklaszt-aktíválónak bizonyult a FOXO1. Ezek az eredmények megmagyarázzák a gyógyulási készség cukorbetegekben tapasztalt romlását.

Forrás: