Támadnak a zacskók!

Egy hagyományos szatyor lebomlási ideje 300-400 év! Ezekből naponta több mint 1,3 milliót értékesítenek Magyarországon. Pedig egy szatyrot sem használunk tovább átlagosan 20 percnél.

Fontos különbségek

1. Ha lebomló táskákról beszélünk, akkor olyanokat értünk alatta, amelyek komposztálhatóak, és utána vízgőz, széndioxid és humusz keletkezik. Lebomlónak minősülnek a papír- és a textiltáskák is.

2. Valamint fontos, hogy a zöld zacskók egyik alapanyaga a bioplasticnak nevezett anyag, amely ugyan sok tulajdonságában megegyezik a hagyományos értelemben vett műanyaggal, de egy nagyon fontos dologban eltér: a bioplastic jóval gyorsabban elbomlik, mint a műanyag.

3. A zöldzacskók megújuló növényi alapanyagokból készülnek, szemben elődjükkel, amelyek alapja egy fosszilis energiahordozó, a kőolaj.

Más nemzetek példái

Nem csak Magyarországon kezd problémát jelenteni a napi szinten felhalmozódó műanyag hulladék. Ennek visszaszorítására egyre több nemzetközi példát láthatunk már.

  • Európában elsőként Korzika döntött a műanyag szatyrok betiltása mellett, majd zárós határidőn belül Afrikában a tanzániai Dar Es Salaam városa is csatlakozott a mozgalomhoz.
  • 2007-ben a devoni Modbury volt az első brit város, amely fellépett a Nagy-Britanniát elárasztó évi 13 milliárd műanyag szatyor ellen azzal, hogy betiltotta az efféle szatyrok használatát.
  • Amerikában elsőként San Franciscóban hoztak rendeletet arról már a 2007-es évben, hogy csak a természetben lebomló műanyagszatyrot, újra feldolgozható papírzacskót, vagy sokszor használható textil szatyrot osztogathatnak a boltokban.
  • Az afrikai országok közül Ruandában és Eritreában olyan szigorúan veszik a műanyag zacskók használatát, hogy a repülőtereken elkobozzák ezeket a beérkező turistáktól.- Vallóniában programot léptettek életbe, amelynek célja, hogy még ebben az évben betiltsák a műanyag zacskók terjesztését, és 2012-től már csak a papirzacskók használata legyen megengedett a kiskereskedéseknél.
  • A paradicsom hazájának számító dél-olaszországi Campania tartományban a Nápoly melletti Pozzuoli biokémiai intézet tudósai poliszacharidot vontak ki a paradicsomok hulladékból, és így lehetővé tették, hogy természetes úton lebomló műanyagot állítsanak elő az amúgy szemétre kerülő hulladékból, majd az így nyert alapanyagból táskákat és zacskókat készítettek.

Man looking at bill in grocery store. Image shot 2007. Exact date unknown.

Magyarországi kezdeményezések

A nagyobb magyar áruházláncok, ha nem is ilyen erőteljes váltásokkal, de eddig is igyekeztek korlátozni a természetben csak nagyon lassan elbomló műanyagzacskók számát. Ma már a műanyag zacskók hazánkban is termékdíj-kötelesek, ami a vásárló számára annyit jelent, hogy pénzért kell megvásárolnia a pénztáraknál a műanyag zacskókat.

Azonban figyelembe kell venniük az anyavállalatok által rájuk rótt kötelezettségeket és elvárásokat is, így pedig a változás nálunk inkább apró lépésekben fog feltehetően lezajlani.

Forrás: