Tényleg melegszik a bolygó?

A Gallup friss vizsgálata szerint kevesebb, mint tízből négy amerikai hiszi, hogy a globális felmelegedés még az ő életében érezteti hatását.

Bár a kérdésre adott válasz természetesen függ az életkortól, az amerikaiak jó része még mindig nem tartja fenyegetésnek az éghajlat megváltozását.

A közvélemény-kutató 1989 óta évente végez felmérést arról, milyen arányban aggódnak az amerikaiak a globális felmelegedés miatt. Az adatok azt mutatják az első vizsgálatok 60 százalék fölötti arányáról a kilencvenes évek második felére 50 százalék körüli értékre esett vissza az aggódók aránya. Ezt követően az érték ismét növekedésnek indult, amelynek eredményeként 2000-ben már 72 százalékban regisztrálták azok arányát, akik állításuk szerint valamelyest aggódnak a környezeti probléma miatt. A következő évtizedben a trend előbb csökkenést, majd növekedést, majd ismét csökkenést mutatott, amelynek eredményeként a friss lekérdezés szerint az amerikai válaszadók 55 százaléka fejezte ki aggodalmát. Ez az érték valamelyest magasabb, mint a 2011-es vizsgálat során mért 51 százalék, ám a Gallup szerint korai lenne megmondani, hogy a változás az aggódók számának ismételt növekedését jelzi-e előre.

eghajlat7

A Gallup felmérésében rámutat, az éghajlatváltozással kapcsolatos attitűd erősen függ a politikai pártszimpátiától és ideológiától. A demokraták és liberálisok hagyományosan jobban aggódnak a probléma miatt, mint a konzervatív és republikánus párti szavazók. A vizsgálat szerint az 50 év alattiak valamelyest jobban érdeklődnek a jelenség iránt, mint az idősebbek. Ugyanakkor kissé meglepő eredmény, hogy az iskolázottságot bevonva az derül ki, a középiskolai és ennél alacsonyabb végzettségűek jobban aggódnak a felmelegedés miatt, mint azok, akik magasabb végzettséggel rendelkeznek.

A felmérés további érdekessége, hogy rákérdezett, milyen arányban tartanak a válaszadók attól, hogy az éghajlatváltozás még az ő életükben érezteti hatását. A válaszok szerint az amerikaiak 61 százaléka nem tart attól, hogy még az ő életében szembesülnie kell a jelenség nem kívánt hatásaival, és csak 38 százalék véli úgy, hogy igen, az ő életére is hatással lehet a probléma. A kérdésre adott válasz természetesen függ a kortól, így nem meglepő, hogy a 65 év felettieknek csak 19 százaléka felelt igennel, ugyanakkor fontos mutatószám, hogy a kérdezett legfiatalabb, 18-29 év közötti korosztálynak is csak 46 százaléka hiszi, hogy a hatásokkal már neki is szembe kell nézni.

A hatásokra vonatkozó kérdés esetében is áll a fenti összefüggés, miszerint a demokrata és liberális pártiak, valamint az alacsonyabb iskolai végzettségűek azok, akik nagyobb arányban számítanak rá, hogy a globális felmelegedés már életükben érezteti majd hatását.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: