Mire jó az articsóka tea?

A gyógynövényteákról közismert, hogy a jó egészséget szolgálják. Az artócsóka tea egy közülük, ám számos különleges tulajdonsága miatt is szerethetjük.

Ha fontos az egészségünk, nem hiányozhat konyhánkból az articsóka tea. Számos egészségügyi előnnyel jár a kortyolgatása. A kellemes gyógytea fő alkotórésze a Cynara cardunculus vagy közismert nevén articsóka. A növény Dél-Európában őshonos, és általában zöldségként fogyasztják. Akik így nem szeretik, gyakran főznek teát belőle és naponta többször is isszák. Az articsóka fehérjében, szénhidrátban, számos vitaminban és ásványi anyagban gazdag. Magas antioxidáns-tartalma is jótékony hatásúvá teszi. Gyógyító ereje fő hatóanyagában, a cynarinban rejlik.

A legjobb minőségű articsóka tea a vietnámi Da Lat régióban készül. A Távol-Keleti országok, így Vietnám és Kína lakói is szeretik ezt az egészséges, frissítő italt. Amint azonban egyre jobban megismerték jótékony hatásait, az emberek világszerte elkezdték kóstolgatni az articsóka teát. Koffeinmentes, ellenben tápanyagtartalma igen jelentős. A teakészítéshez a gyökeret és a virágokat használják fel. Egyes gyártók mást is kevernek hozzá. Hidegen és melegen fogyasztva is finom, önmagában kissé édes az íze. Aromája jellegzetes.

Miért igyuk az articsóka teát?

Más gyógynövényteákhoz hasonlóan az articsóka tea segíti a test immunrendszerének megerősítését, ezáltal jobban tudunk harcolni a fertőzések és különböző betegségek ellen. Megelőzi a vesék, az epehólyag és a máj fertőzését, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása miatt.

Az articsóka virágja rendelkezik állítólag a legmagasabb antioxidáns-tartalommal, valamennyi zöldség között, ezért a rák bizonyos formáival szemben is védelmet jelenthet. Az articsóka tea gyakori fogyasztása élénkíti a testet, az izmokat és fenntartja az általános fizikai jólétet.

Hepatitis kezelésére gyógyszerekkel együtt is használható. Megelőzi a születési rendellenességeket. Jótékony hatással van a májra, serkenti az epe termelését, amely felgyorsítja a koleszterin és a mérgek kiürülését is a májból. Mivel a máj- és az epefunkció hatékonyabbá válik, az articsóka megakadályozza a májkárosodást és más, ehhez kapcsolódó betegség kialakulását. Ajánlott az articsóka tea gyakori ivása, ha valaki túlzásba vitte az alkoholfogyasztást.

articsoka

A cukorbetegek esetében is hasznos, mivel csökkenti a vércukorszintet. Nem kell teljesen az articsókára hagyatkozni, de kiegészítő kezelésként kiváló.

Ez a gyógynövény tea az emésztést is rendbe hozza. Enyhülést hoz a gyomorfal számára, javítja az emésztőnedvek működését, így segít az emésztési zavaron. Visszahozza az étvágyat.

Az olyan emésztőszervi problémák, mint a hányinger, hasmenés, székrekedés, gyomorégés, puffadás, hasi fájdalom, szintén enyhíthetőek az articsóka tea felhasználásával.

A gyógynövényből készült tea segít a szív-és érrendszeri betegségeken, így az érelmeszesedésen például. Csökkenti a rossz koleszterin szintjét és növeli a jó koleszterin szintjét a szervezetben.

Ha valakinek azt tanácsolják, mellőzze a koffein fogyasztását, még mindig megmaradhat az articsóka tea mellett, hiszen abban nincs koffein.

tea

A túlsúlyos emberek számára is előnyös ez a gyógynövény tea. Az articsóka tea ugyanis csökkenti a felesleges testzsírt a szervezetben. Erős vízhajtó és megakadályozza a víz visszatartását a testben. Végül, de nem utolsósorban: szép, tiszta bőrt eredményez az articsóka fogyasztása.

Hogyan készül otthon az articsóka tea?

Otthonunkban is egyszerűen elkészíthető ez a finom gyógynövény tea, nem igényel sok időt. Csak vízre és articsókára van szükségünk.

Fontos tudnivaló az articsókáról

amikor hozzákészülünk a tea főzéséhez, ne távolítsuk el a tüskés leveleket! Az emberek hajlamosak leszedegetni azt, de nem kell, hiszen tele van tápanyaggal. Forraljuk fel a leveleket 2 csésze vízzel: 12-15-öt is adhatunk hozzá. Ha kész, hagyjuk állni 5 percet. Szűrjük le a teát egy nagyobb csészébe, és fogyasszuk napi kétszer, hogy fittek és egészségesek legyünk!

A tea úgy is elkészíthető, hogy törjünk össze egy articsókát, majd főzzük 2 csésze vízben 20 percig vagy még tovább. Szűrjük le a folyadékot, hagyjuk kissé kihűlni, és fogyasztáskor egy csipet mézet is rakhatunk hozzá.

articsóka

Az articsóka tea elkészítésének harmadik módja, ha külön választjuk a leveleket, a gyökeret és a szárat. Mossuk meg őket jól. Nagyjából 100 grammot adjunk 1 liter vízhez és forraljuk fel az egészet. Ha elkezd forrni, oltsuk el a gázt és hagyjuk 10 percet állni a főzetet. Szűrjük le és tartsuk a világoszöld folyadékot egy külön edényben. Igyunk belőle 2-3-szor naponta, vagy ahányszor szükséges.

Azok számára, akik nem szeretnének rendszeresen otthon főzni articsóka teát, a boltokban is elérhető ez a fajta gyógytea, és a megszokott módon készíthető.

Bár számos előnye van, érdemes kezelőorvosunkkal, dietetikusunkkal is megbeszélni az articsóka tea fogyasztását. Ez alapvető óvintézkedés, hiszen nem biztos, hogy mindenki számára előnyös lehet ez a gyógynövény – vannak emberek például, akik a kamillára vagy a gyermekláncfűre is allergiásak. Az articsóka tea az epekővel rendelkezők és veseproblémákkal küzdők számára sem ajánlott.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.