Flower Power – 4 energiaadó szobanövény

Nagy vagy kicsi, világos vagy sötét, tüskés vagy virágzó: minden növény különleges és egyedi – íme néhány ötlet, hogy melyik szobanövény dobja fel leginkább a dolgozószobát!

A színpompás, virágzó szobanövény élénkebbé teszi a sötét sarkokat.

A nagyméretű, zöld levéldísznövény az élénk színű fal előtt pedig megnyugtató látványt nyújt. Nem csak nem üres frázis, hogy a szobanövények között jobban érezzük magunkat, hanem tudományos tény! A növények tisztítják a levegőt, kiszűrik belőle a port és más szennyező anyagokat, növelik a lakás levegőjének páratartalmát. A szobanövény nagymértékben javítja a belső terek hangulatát. A kutatók bebizonyították, hogy azokban az irodákban, ahol sok növényt helyzetek el, határozottan csökken a fejfájás, a köhögési inger és a torokszárazság.

A szobanövények nyugalmat sugároznak

A fenti tényt is több kutatás támasztotta alá, és kétségkívül igaz, hogy azok az emberek, akik növényekkel veszik körül magukat, kevésbé stresszesek. A hatás már öt perc után érzékelhető! Ez nem meglepő, hiszen a növények szeretetét a génjeinkben hordozzuk. Gondoljuk csak el: őseink a növények áldását élvezték a mindennapjaikban. Azok adták az élelmet, a védelmet és a gyógyszert is.

1. Krizantém – Virágzó tűzijáték

Sok kisgyerek megismeri a krizantémot a virágcsokorban. Izgalmas lehet megtapasztalni azt, hogy miből is lesz, hogy fejlődik ki ez a csodálatos virág. A cserepes krizantém az utóbbi évek szobanövény-slágere; sokféle típusa beszerezhető a szivárvány szinte minden színében. A gyerekek számára leginkább a nagyvirágú fajták lehetnek izgalmasak, amiknek virágmintázata, a bimbóból tűzijátékszerűen kirobbanó színek felkeltik érdeklődésüket. A cserepes krizantémnak a bimbók kinyílásához sok fényre van szüksége. Az elnyílt virágfejeket rendszeresen távolítsuk el, és így virágzási ideje meghosszabbítható. Cserépföldjét soha ne hagyjuk kiszáradni.

qlhd3hwj

Miért szeretjük?
Japán szent növénye a gyerekszobák pompás dísze!

2. Begonia rex – Hippi hercegnő

Bizarr, csábos mintázatú, bársonyos tapintású leveleivel a királybegónia változatos, különleges karakterű növény. Sok fényt kíván, de a közvetlen napsugárzást és a huzatot nem viseli. Öntözzük rendszeresen, és időnként merítsük vízbe. Akkor mutat a legjobban, ha elegendő teret hagyunk számára, hogy a levelei kibontakoztathassák teljes szépségüket.

5btm730r

Miért szeretjük?

Tekeredő levélmintázata meditatív mandalára emlékeztet!

3. Miltonia – Álarcosbál

Bársonyos tapintású szirmainak foltos mintázata álarchoz hasonlít. A Miltonia egy pompás orchideaféle, levelei zöldek, különleges virága a riói karnevál hangulatát idézi. Dél-Amerikából származik, ahol a hegyvidéki patakok mentén él. Lakásunkban vékony csipkefüggönnyel árnyékolt ablak párkányán szeret a legjobban, ahol szűrt napfény éri. Trópusi növény lévén jól viseli a fűtött szobai klímát, ugyanakkor friss levegőre, orchideatápra és heti öntözésre van szüksége. A vizet úgy pótoljuk, hogy a cserepet vízbe merítjük és várunk, amíg a közeg megszívja magát, majd a felesleget lecsepegtetjük.

imjcus8u

Miért szeretjük?

Minden virág egy-egy sejtelmes álarcot visel, amely mögül ránk kacsint!

4. Schlumbergera – Flower Power

A karácsonyi kaktuszra jól illik a szólás: lassú víz partot mos. A növény hónapokig szinte mozdulatlanul szendereg, majd gyors egymásutánban hozza emeletes virágait, amelyek olyanok, mintha a virágból egy újabb virág nőne ki. A karácsonyi kaktusz, ahogy a neve is jelzi, november és január között virágzik, vidámságot csempészve a hosszú, sötét hónapokba. Mérsékelt öntözést kíván, de a talaját soha ne hagyjuk kiszáradni.

5fyplxm7

Miért szeretjük?

A lapos, szürkészöld levelek végén csodás virágok nyílnak!

Forrás: https://napidoktor.hu/index