Kincset rejtő bűzös béka!

A Proteome Research oldalain közölt tanulmány szerint a bűzös kétéltűek bőre új gyógyszerek tárházát rejthetik, melynek segítségével sikeresen vehető fel a küzdelem az antibiotikum-rezisztens baktériumokkal szemben.

A cikk szerzői, Yun Zhang, Wen-Hui Lee és Xinwang Yang rávilágít, hogy a tudósok régóta úgy vélik, hogy a békák bőre igen gazdag új antibiotikum-jelöltekben. Mivel a békék a meleg, nedves helyeket kedvelik, ami a baktériumok számára is kedvező élettér, azért a békák bőre úgy adaptálódott a fertőzéssel szemben, hogy kórokozókat pusztító peptideket választ el. Ezek a kémiai anyagok ezután jó kiindulópontot jelentenek.

A munkacsoport mintegy 700-féle anyagot azonosított, melyet kilenc békafajból vontak ki. Szerintük a munka során az egész világon lévő antimikrobális hatású peptidek egyharmadát sikerült előállítani. A vegyületek közül egyesek kettős hatással rendelkeznek: nem csupán a baktériumokat pusztítják el direkt módon, hanem az immunrendszert is aktiválják, ami szintén hozzájárul a kórokozókkal szembeni küzdelemhez.

Forrás: