Tűzoltók ritka sérülései!

Sokkal gyakoribb, hogy egy tűzoltó sportolás közben sérül meg, mint akkor, amikor épp a lángokkal küzd – állítja az Injury Prevention című online lapban megjelent tanulmány.

Amerikában a tűzoltás és a sürgősségi ellátás az a két terület, amelyeken a leggyakoribbak a munka közben elszenvedett sebesülések. A tanulmány szerzői az arizonai Tucson város 21 tűzoltóállomásán 2004 és 2009 között történt eseteket vizsgálták.

Ezeken a helyeken a tűzoltókat, az egészségügyi személyzetet, a mérnököket, a felügyelőket és a csapatfőnököket is beleértve 650 ember dolgozott. 95 százalékuk férfi volt, átlagéletkoruk 41 évnél járt.

A megfigyelés ideje alatt 17,7 százalékuk szenvedett el valamilyen sérülést, leginkább a 30-40 éves korosztályból. Egyharmaduk testedzés közben sebesült meg, annak ellenére, hogy az általuk végzett gyakorlatokat direkt nekik fejlesztették ki, hogy meg tudják őrizni a jó kondíciójukat és elkerüljék a munka közben előforduló baleseteket. A sérülések 17 százaléka akkor következett be, amikor az embereket cipelték a vállukon, és mindössze tíz százalék történt a kiképzés alatt.

srll2bkk

A leggyakoribb sérüléstípus a rándulás és a ficam volt, ezeket követték a vágások és a zúzódások. Az esetek 95 százalékában ezek a sebek nem voltak komolyak. A sérülések mindössze tíz százalékát kitevő, a tűzoltás közben bekövetkezett balesetek azonban gyakran bizonyultak súlyosnak.

A tűzesetek száma az 1970-es évek óta csökkentő tendenciát mutat, ám a tűzoltóknak azóta új feladatokat is el kell látniuk, amely közé tartozik a sürgősségi ellátás például egy-egy természeti csapás vagy terrortámadás után. 2009-ben a riasztások 84 százaléka történt ez utóbbi okból, míg a konkrét tűzesetek a kiszállások mindössze tíz százalékát tették ki. A fennmaradt néhány százalékban műszaki mentéshez és egyéb hétköznapi feladatokhoz vették igénybe a tűzoltók segítségét.

Forrás: