Háttérzajban a diszlexia!

A diszlexia előfordulásának aránya jelenleg 17,5 százalékra tehető a népességben, kialakulásának okai mégis ismeretlenek.

A diszlexia tünetei

Sokak szerint a diszlexia tünetei, például az olvasási gondok, részben annak köszönhetőek, hogy a betegek nem képesek kizárni a külvilág zajait és más zavaró tényezőket.

A Rachel Beattie által vezetett kutatócsoport (Dél-Kalifornia Egyetem) tagjai 37 egyetemista részvételével készítették el tanulmányukat, amelynek során rájöttek, hogy az olvasási gondokkal küzdők sokkal rosszabbul teljesítettek a kontrollcsoport tagjaival szemben akkor, ha jelentős háttérzaj nehezítette az olvasást.

A két csoport tagjai ezzel szemben közel hasonlóan szerepeltek, amikor nem volt háttérzaj, ami megzavarja az olvasást, függetlenül az olvasott szöveg mennyiségétől.

olvas1

“Ezek a kutatási adatok alátámasztják azt a relatíve új elméletet, mely szerint a diszlexiás betegek nem képesek teljesen kiszűrni az irreleváns, külvilágból érkező akusztikus és képi információkat” – nyilatkozta Dr. Beattie. “A szűrés képességének hiánya miatt a diszlexiások pontatlanul értelmezhetik az olvasott szavakat és hallott hangokat, és végső soron ez okozhatja a betegség elsődleges tüneteit.”

Számtalan jel mutat a diszlexia-veszélyeztetettségre. Például a tájékozódás területén:nincsenek tisztában a jobb-bal, gyakran az előtt-mögött, lent-fönt irányokkal, nehezen tájékozódnak a térben. Rajzaikon is aránytalanok az alakok, azok egymáshoz való helyzete bizonytalan. A balkezesség egyértelműen nem utal a diszlexiára. Nagyobb baj az, ha keresztezett a preferencia, vagyis ha például jobb kezes, de bal lábas, szemes.

A mozgás területén is vannak figyelmet érdemlő jelek- ez a finommotoros ügyetlenség: nehezen kapják el a labdát, rosszul fogják a ceruzát, esetleg egyensúlyi problémáik vannak.

A kutatás részletes leírása a PLoS ONE című online szaklapban olvasható.

Forrás: https://napidoktor.hu/index