Kopaszodás elleni étrend 2015-08-08 Blog, Kórkép Megosztás: Tweet Jó hír a férfiak számára, hogy a tudósok megtalálták, mi okozza a kopaszodást: a hajtermelő sejtek megfelelő termelődésének rendellenessége. Azonban rossz hír, hogy a felfedezést követően még nem lehet ez ellen semmit sem tenni, a kutatók szerint ugyanis még legalább egy évtizedbe is belekerül, míg megoldást találnak a probléma kezelésére. Noha a génjeink nagymértékben meghatározzák a kopaszodásra való hajlamunkat, azért érdemes azt is tudni, hogy saját életvitelünk is befolyásolja, milyen ütemben veszítjük el hajszálainkat. Vezető brit hajszakértők szerint a következőket kell észben tartanunk, hogy minél tovább megőrizhessük hajkoronánkat: Ne fésülködjünk túl erősen. Ezzel ugyanis akaratlanul is kihúzhatunk hajszálakat és ennek következtében károsodhatnak a hajhagymák. Samponozás közben finoman masszírozzuk a fejbőrt. Érdemes tudni, hogy a korpa, a dermatitisz vagy az ekcéma összefüggésben áll a hajhullással, mivel gyulladáskeltő hatásúak és a gyulladások károsítják a hajhagymákat. Együnk főtt ételt reggelire. A hajban keratin található, ettől lesz a hajszál erős. A túl kevés proteinbevitel hatással van a keratinszintre, ami lecsökkenve a haj erősségének elvesztéséhez vezet vagy akár növekedésének leállását is eredményezheti. Ezért érdemes reggelire vörös húsokat, halat, tojást vagy csirkét fogyasztani, vagyis villásreggelivel indítani a napot, mert ezzel erősítjük hajhagymáinkat. Kerüljük a petróleum alapú hajzseléket. Ezek a hajzselék ugyanis képesek blokkolni a hajhagymák működését, különösen, ha rendszeresen használjuk az ilyen készítményeket – sokkal jobban járunk, ha vizes alapú megoldást alkalmazunk. Tanuljunk meg ellazulni. A férfihormonok túl nagy mértékben károsíthatják a hajhagymákat, stressz hatására a férfiak pedig több tesztoszteront választanak ki, ami nagyobb hajveszteséghez vezet. Együnk diót, mogyorót. Mivel vashiány is hajhulláshoz vezethet, ezért a vaspótlásról érdemes gondoskodni, a táplálékok közül a vörös húsok, a sötétzöld zöldségek, a dió- és mogyorófélék és a szárított gyümölcsök sok vasat tartalmaznak, így érdemes a segítségükkel is gátat vetni a hajhullásnak. Felejtsük el a hajfestéket. A gyakori hajfestés ugyanis szintén elősegíti a hajhullást, mivel a festékek kiszárítják a hajszálakat, ezért könnyebben törnek. Egyes hajfestékek hatására pedig allergiás reakció és dermatitisz is kialakulhat a fejbőrön, ennek következtében pedig a hajhagymák is károsodnak. Szokjunk le a dohányzásról. A cigaretta nem csak szívpanaszokat és rákot okoz, de a hajunk is rámehet a pöfékelésre. Az új kutatások szerint valószínűleg a hajhagymák vérellátását is ugyanúgy károsítja, ahogy a testen belül az ereket. Forrás: