Hogyan távolítható el a tetoválás?

A tetoválás egy életre szól. Vagy mégsem? Speciális eljárásokkal végleg búcsút inthetünk a tűszúrta emléknek.

Sok oka lehet annak, hogy szeretnénk megszabadulni a testünket díszítő tetoválástól. Az egyre fejlődő eljárásoknak köszönhetően, szinte nyomtalanul eltüntethetőek a nem kívánt minták a bőrünkről. Természetesen alaposan fontolóra kell venni, hogy az eltávolítást hol és milyen eljárással végeztetjük el.

Lézerrel, nyomtalanul

A technika folyamatos fejlődésének köszönhetően ma már lehetőség van rá, hogy a megunt, elrontott vagy divatjamúlt tetoválásoktól véglegesen, és ami még fontosabb, nyomtalanul megszabaduljunk. Lézerfény energiájának a bőr alá juttatásával néhány alkalom elegendő, hogy örökre eltűnjön bőrünkről a nem kívánt emlék.

Tévhitek

A tetoválás színe és mérete nem befolyásolja a folyamat eredményességét, sem a szükséges kezelések számát. Ennél sokkal meghatározóbb a festékanyagok mérete, összetétele, illetve, hogy mennyire sikerült a bőr alá egyenletesen bejuttatni azokat.  Éppen ezért egy professzionális tetoválás eltávolítása egyszerűbb feladat, mint egy amatőr, esetleg kontár munka nyomainak eltüntetése.

tetoválás

Működési elv

Valójában a bőr alá bejuttatott lézer szétrobbantja a tetoválás festékszemcséit. A lézerfény tulajdonságának köszönhetően a bőr más részén nem történik károsodás. Ez az energiája apró darabokra szedi a tetoválás pigment részecskéit, melyeket a szervezet fehérvérsejtjei fognak végleg eltávolítani a bőrből.

Hegtől mentesen

Mivel ezeknél az eljárásoknál már nem történik égetés, így a bőrszövet sem roncsolódik, vagyis heg sem képződik a tetoválás eltávolítása után. Nagy könnyebbséget jelent ez a technikai újítás azok számára, akik inkább már rejtegetik a testükre varrt ábrákat.

Lézer helyett

Természetesen folyamatosan dolgoznak ki újabb és újabb eljárásokat a nem kívánt tetoválás eltávolítására. Ezek közül az egyik technikánál már nem szükséges lézert a bőr alá juttatni. Ez egy kémiai módszer, melynek lényeg, hogy a tetovált területre bejuttatott anyag fokozatosan kilökje a pigmenteket a bőrből. Így akárcsak a sebek esetén, először bevarasodik, majd leválik a bőrről. Az eljárásnál a precíz utókezelés rendkívül fontos a kívánt eredmény eléréséért.

Tanulság

A fiatalon elkövetett, vagy balkezes mesteremberek munkájától tehát végleg meg lehet szabadulni. Persze ez nem azt jelenti, hogy bármelyik helyre érdemes bemenni, ahol az a felirat olvasható: tetoválás eltávolítása. Akárcsak a varratás előtt, az eltüntetésnél is alaposan körül kell nézni, és érdeklődni, kihez érdemes fordulni. Illetve megtudni, hogy ott milyen eljárást alkalmaznak. Ha így teszünk, nagy valószínűséggel meg leszünk elégedve a nyomtalan eredménnyel.

Forrás: https://napidoktor.hu/