Így készítsünk különleges húsvéti tojásokat!

A húsvéti tojásfestés az egész családnak egy jó szórakozás és kikapcsolódás. Bemutatjuk, hogyan fessünk húsvéti tojást!

A tojás egy ősi szimbólum, amely az egész földön ősidők óta elterjedt. Jelképe az élet keletkezésének, a termékenységnek, az újjászületésnek, és a keresztény vallásban a feltámadás hitének. A tojásdíszítés egész Európában elterjedt, eleinte vidéken majd a nagyobb városokban is egyre többen festettek és ajándékoztak hímes tojást.

dekorációs tojás

Leggyakoribb szín a piros, de ma már a sárga a kék zöld és a rózsaszín is kedvelt árnyalat lett. Vidéken az asszonyok már az ünnep előtt hetekkel elkezdték a tojások kiválasztását majd nagyszombaton kezdték el kifesteni őket. Ma már mi magunk gyermekeinkkel együtt is festhetünk tojásokat, hiszen elég pár kellék hozzá hogy megalkossuk a legszebb húsvéti ajándékot, amit mi magunk adunk a locsolóknak.

Nincs két egyforma tojás, épp ezért gondosan válasszuk ki az ideálisat, van kerek, van ovális, barna vagy fehér héjú. A legjobb, ha olyan tojást találunk, amelynek a héja sima, és kemény, mert ez szépen festhető.

tojás2

Tegyük fel a tojásokat hideg vízbe főni, majd a forrástól számítva 10 percig hagyjuk főni. Ha elkészültünk vele tegyük, őket hideg folyóvízbe majd itt hagyjuk kihűlni, így a tojás héja elválik a hártyájától.

Ha precízek szeretnénk lenni és tartós tojást ajándékozni, érdemes a tojás belsejét kifújni. Ehhez szükségünk lesz egy vékony tűre és egy kis fejű fúróra. A tojás mindkét búbját óvatosan szúrjuk ki a tűvel, majd a kis fúróval vagy egy nagyobb tűvel tágítsuk ki ez a lyukat. Ez után hagyjuk, hogy a tojás belseje kicsorogjon, a végén mossuk ki a belsejét és hagyjuk megszáradni.

tojás

A tojásokat festhetjük egyszerű boltban kapható tojásfestékkel, de számtan egyéb eljárást is választhatunk.

Levélrátétes tojásfestés
A tojásokat áztassuk be fél órára langyos vízbe, és amíg áznak, néhány szép levelet cérnával kötözzünk rá a tojás oldalára.
Az így elkészült tojásokat tegyük bele egy nagyobb fazékba, úgy hogy alatta és felette is hagymahéj legyen rétegezve. Öntsük fel hideg vízzel, majd 15 percig főzzük kisebb lángon.
A végén öntsük le a festőlét, folyó víz alatt hűtsük le a tojásokat, és bontsuk ki a levelekből. Igazán különleges szép tojásokat kapunk így.
Ragasztott tojás
Válasszuk ki a megfelelő nagyságú és színű tojásokat, majd boltban kapható húsvéti matricákat ragaszunk fel rá tetszés szerint. Fontos hogy a tojás héja zsír és pormentes legyen, mert csak így ragadnak fel a matricák egyenletesen.
Ha nincs, otthon tojásfesték semmi gond nézzünk körül a konyhában. Barna és fekete színt kölcsönöz a tojásnak, ha erős fekete teát főzzünk, majd ebbe áztatjuk be a tojásokat.
A hagyma főzőlevétől szép barna színt kap a tojás, míg a csalántól szép tavaszi zöld színt adhatunk nekik. A lilahagyma gyönyörű lila színt kölcsönöz a tojásoknak, míg a vöröskáposzta főzőleve kékre színezi azokat.

Jó tojásfestést kívánunk!

Forrás: