5 tipp, hogy többet takarítsunk meg!

A megtakarításoknak és befektetéseknek is van célja, saját magunk és családunk biztonságát is szolgálják. De hogyan lehetnénk hatékonyabbak?

Hogyan lehetnénk a pénz megtakarításban hatékonyabbak?

Sokszor éppen a racionálisan gondolkodó emberek viselkednek irracionálisan, ha megtakarításaikról van szó. Kétségbeesnek, szinte már az éhezés jelenik meg lelki szemeik előtt, ha félretett pénzük egy részéről le kell mondaniuk.

Tartsuk szem előtt a távlati célokat

Könnyebben megy a spórolás, ha mindig szemünk előtt lebeg a célunk, és nem kezeljük úgy, mint valami elérhetetlen dolgot.

Hatékony pénzmegtakarítási tipp

Szálljunk ki a fogyasztói mókuskerékből! Sosem fogjuk megtapasztalni a pénzügyi szabadságot, ha folyton hagyjuk magunkat elcsábulni valamire. Sajnos, ha egyszer rászoktunk, hogy mai kiadásainkat a holnapi (megelőlegezett) bevételünkből rendezzük, lassan undorodni kezdünk a pénztől, sőt talán még a munkahelyünktől, foglalkozásunktól is. Vigyázzunk, ne úgy tekintsünk rá, mint egy piacra, ahol tehetségünket, ambíciónkat visszük vásárra, és ahol számtalan feladatot kell elvégeznünk ahhoz, hogy minden hónapban nullszaldósan zárjunk.

Elektronikus átutalás

Számos cég teszi lehetővé, hogy a rendszeres befizetéseinket elektronikus átutalással végezzük. Ez egy hatékony pénzmegtakarítási tipp, mivel valójában nem látjuk, illetve hiányoljuk a pénzt. Ugyanez igaz akkor is, ha például munkáltatónk felajánlja, hogy a számlára érkező pénzből automatikusan levonják a nyugdíjbiztosítás összegét, hiszen azzal eleve nem számolunk.

Műveljük ki magunkat

Rengeteg remek pénzügyi, befektetési, számviteli, üzleti és menedzsment-kötet létezik a világon. Heti néhány óra, fokozott odafigyeléssel töltött olvasásnak áldásos hatásai lehetnek, de legalábbis hizlaló hatásai a pénztárcánkra nézve. Abban is segítenek ugyanakkor, hogy könnyebben elbeszélgethessünk pénzügyi témákról másokkal.

Jutalmazzuk meg magunkat

Az, hogy gyűjtögetjük a kuponokat a háztartási kiadások csökkentése érdekében, nem jelenti azt, hogy zsugoriként kell élnünk az életünket. Tűzzünk ki pénzügyi célokat, és ha elértük ezeket, olykor jutalmazzuk is meg magunkat! A pozitív gazdasági ösztönzők csodákat tesznek – nem fogjuk például olyan nehéznek találni a hétközbeni lemondásokat, ha tudjuk, hogy a közeljövőben megvehetünk egy pár márkás cipőt magunknak. Egyébként sokkal jobban is fogjuk értékelni azt a dolgot, ha így vásároljuk meg.

Forrás: https://napidoktor.hu/index