Hogyan tegyük akadálymentessé otthonunk?

5 dolog, amit egy mozgássérültnek meg kell tennie, ha akadálymentesíteni szeretné lakóépületét.

Költségvetést, műszaki leírást és orvosi igazolást is be kell nyújtania annak a mozgássérültnek, aki akadálymentesíteni szeretné lakóépületét. Betegség vagy baleset következtében bárki mozgáskorlátozottá válhat, akár kerekesszékbe is kerülhet.

A legtöbb esetben nagy segítség, ha a sérült emberek akadálymentesített lakóházban élhetnek, azonban sok esetben ez nem így van, és sokan azt sem tudják, mit kell tenniük azért, hogy akadálymentesítsék saját lakóépületüket.

Az épületek akadálymentesítése hosszabb távon is megtérül, a lakók változatos igényeit elégíti ki, ezért mindenképp hasznos. A mozgássérültek számára többek között az akadálymentesítés teszi lehetővé, hogy a lakásukat rendeltetésszerűen tudják használni, ezáltal teljesebb életet tudjanak élni és aktívan be tudjanak kapcsolódni a társadalomba. Azonban még ma is nagyon sok épületet nem tudnak megközelíteni, sőt arra is van példa, hogy saját lakóházuk sem akadálymentesített.

„Hazánkban 6-8 ezerre tehető a szklerózis multiplexes betegek száma. A betegség többnyire a fiatal felnőtt korban jelentkezik, és nőknél másfélszer gyakoribb az előfordulása, mint a férfiaknál. Sok SM beteg bottal jár vagy kerekesszékbe kényszerül. Ebben az esetben az épületekbe való be-, és kijutáshoz nagyon fontos lenne az akadálymentesítés. A betegek megváltozott képességeik miatt munkát is nehezebben tudnak vállalni, ezért az átalakításokhoz szükséges forrásokat is alig vagy egyáltalán nem tudják előteremteni”– mondta Nadabánné Benyik Éva, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány ügyvezető titkára.

penz1

A súlyos mozgáskorlátozott személyek vissza nem térítendő Lakás akadálymentesítési támogatást igényelhetnek, amely egy több lépéses folyamat:

1. A mozgássérültnek lakóhelyéhez legközelebb eső pénzintézethez kell fordulnia a támogatás igényléséhez.

2. A támogatás kérvényezéséhez kap egy kitöltendő iratcsomagot.

3. A kérvényhez mellékelni kell a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) szakértői véleményét, amely bizonyítja, hogy a beteg valóban súlyos mozgássérült.

4. A beadványhoz számos dokumentumot, többek között költségtervet, műszaki leírást, műszaki szakvéleményt is kell csatolni.

5. A támogatás igénylését a pénzintézet véleményezésre megküldi a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének.

Nehezebb helyzetben van az a beteg, aki társasházban él. Ebben az esetben ugyanis a társasház összes lakójának bele kell egyeznie az akadálymentesítésbe, és a költségek is a közös költségre terhelődnek.

Léteznek persze pozitív példák is. Teszári Eszter is szklerózis multiplexben szenved és kerekesszékkel közlekedik. Az ő esete különleges. Miután levélben fordult dr. Tóth József polgármester úrhoz, a XIII. kerületi önkormányzatban, a hivatal az önrész átvállalásával, saját költségén biztosította a bejárati rámpa megépítését.

Forrás: