Demi Moore és Ashton Kutcher végleg elváltak!

Hivatalosan is vége. Demi Moore és Ashton Kutcher beadta a válókeresetet. A 49 éves színésznő és 33 éves párja hat évig voltak házasok. Vajon milyen egészségügyi következményekkel kell szakításuk után számolniuk?

Moore nyilatkozatában így érvelt: "Nőként, anyaként és feleségként vannak bizonyos értékek és fogadalmak, melyeket szentnek tartok. Ennek szellemében döntöttem úgy, hogy továbblépek az életemben.”

Pedig a válás nehéz döntés, ráadásul negatív egészségügyi következményekkel is jár. A 2006-ban a Journal of Marriage and Family szaklapban megjelent egyik tanulmány szerint az elvált középkorú nők esetében 60 százalékkal nagyobb a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, mint férjezett kortársaikban. A férfiak esetében viszont a válás nem rontotta a kimenetelt, ez azonban valószínűleg azzal magyarázható, hogy ők már korábban elkezdik kezeltetni szívpanaszaikat.

Az Amerikai Szociológus Társaság 2011-es konferenciáján bemutatott egyik kutatás azt mutatta, hogy a nők a férjhezmenés után hajlamosak az elhízásra, míg a férfiak éppen a válás után szednek fel több kilót.

u1rlvrg8

A boldogtalan házasság azonban nem tesz jót az egészségünknek. A Journal of Health and Social Behavior folyóiratban megjelent egyik 2006-os tanulmány szerint a rossz házasság felgyorsítja az önértékelésen alapuló egészségi állapot romlását az idő múlásával, és ez a negatív hatás idősebb korban még erőteljesebbé válik. Ez részben azzal magyarázható, hogy a feszültség stresszt okoz, ami többek között legyengíti az immunrendszert. Ez a jelenség férfiak és nők esetében egyformán megfigyelhető.

A 2011-es tanulmányból azonban az is kiderült, hogy legyen szó akár házasodásról vagy válásról, általában mindkét nem esetében nő a testsúly a családi állapot változásakor. E mögött valószínűleg az áll, hogy a férfiaknak és a nőknek egyaránt meg kell birkózniuk az ilyenkor jellemző anyagi és érzelmi stresszel.

Forrás: