Erős Antónia: egyensúly és odafigyelés!

A diabétesz már nem jelent akadályt a felkészült kismamák számára.

„Szerencsére ma már minden feltétel adott, hogy a cukorbeteg nők is teljesen egészséges gyermeket hozzanak világra”- írta a Tartsd a szintet! Facebook oldalra a mozgalom védnöke, Erős Antónia. Tény, hogy a cukorbetegség komoly kockázati tényezőt jelent a gyermekre vágyó nők számára, de a megfelelő lépésekkel és a vércukorszint napi többszöri ellenőrzésével tartósan biztosítható a normál anyagcsere-állapot és ezzel a baba és a mama egészsége is.

Az utóbbi egy-két évtizedben folyamatosan emelkedik azoknak a fiatal nőknek a száma, akiknél cukorbetegséget állapítanak meg: a fogamzóképes korú nők mintegy 0,3 százaléka cukorbeteg.

u9znjzb6480

Elsősorban a 2-es típusú diabétesszel diagnosztizált fiatal nők száma emelkedik, azonban – mivel e betegségtípus aránylag lassan fejlődik ki és panaszt általában nem okoz – az anya a várandósság előtt még nem tud cukorbetegségéről, és az esetek jelentős részében csak később derül fény a problémára.

A diabétesz időben történő felismerése azért is fontos, mert a megfelelő előkészületekkel csökkenthetők a magzatot és a kismamát fenyegető veszélyek. A tervezett várandósságra való felkészülést hónapokkal korábban ajánlott elkezdeni, hogy a fogamzás idejére a leendő kismama már a lehető legjobb egészségi állapotban legyen és vércukorértékei is a normális érték-tartományba kerüljenek.

A teendők közé tartozik a diéta és a testmozgás személyre szabott kialakítása, a gyakori vércukormérés – naponta akár 5-10 alkalommal – a rendszeres szemészeti és szülészeti kontroll, valamint az igen gyakori – akár hetenkénti – diabetológiai ellenőrzés is.

wzr9ctut

„Természetesen már évekkel a gyermekvállalás előtt sokszor gondolkoztam azon, hogy a cukorbetegségemet képes leszek-e annyira egyensúlyban tartani, hogy biztonsággal vállalhassak babát. Ma már egy cukorbeteg nő is egészséges gyermeket szülhet akkor, ha a betegségét teljesen kontrollálni tudja. Ezt az ideális állapotot nekem is el kellett érnem, naponta akár tizenötször is ellenőriztem a vércukorszintemet”- emlékszik vissza Erős Antónia, aki 1-es típusú cukorbeteg tizenöt éve.

A cukorbeteg kismamák felkészítése és gondozása a kezelőorvosoktól is fokozottabb odafigyelést igényel. Ennek kulcspontja a különböző területeken tevékenykedő szakorvosok közötti együttműködés. A terhesség során a szülész-nőgyógyász, a belgyógyász-diabetológus, a szemész, a nefrológus és a családorvos kölcsönös közreműködése szükséges. A cukorbeteg nők terhesség alatti gondozása csak erre felkészült, többszakmás háttérrel és kellő tapasztalattal rendelkező diabetológiai szakellátóhelyeken, „centrumokban” történjék. "A legfontosabb az, hogy a vércukorértékek normális tartományban – lehetőleg 4-7 mmol/l között – legyenek és a napi vércukor átlag ne emelkedjen 6 mmol/l fölé, ezért igen lényeges a gyakori mérés.”– hangsúlyozza dr. Baranyi Éva.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.