Intim védelem: tejsav és baktérium

Az intim higiénia a női egészség és tisztaság elengedhetetlen része. A természetes hüvelyi flóra fontos alkotói a tejsavbaktériumok (lactobacilusok), gátolják és pusztítják a fertőző baktériumokat és vírusokat, illetve lactobacilusok a felelősek a hüvely savas kémhatásáért.

A hüvelyi flóra egészséges állapota attól függ, hogy milyen a lactobacilusok aránya a kórokozó mikroorganizmusokkal szemben.

Természetes intim védelem

A nők már kislány korukban megtanulják, hogy életük bonyolultabb, mint a fiúké. Már az olyan első látásra egyszerűnek tűnő tevékenység, mint a mindennapos mosakodás is összetett feladat elé állítja őket: különböző testrészeiket más és más tisztálkodószerrel kell ápolniuk.

A legkényesebb feladat kétségkívül a női test legrejtettebb pontjainak ápolása. A hüvely egészségének megóvása természetes védekezőrendszerének, az úgynevezett baktériumflórának a feladata. Ennek képezik fontos részét a tejsavbaktériumok – másik nevükön laktobacillusok -, amelyek biztosítják a hüvely savas kémhatását, és így megakadályozzák, hogy megtelepedjenek ott a különféle fertőzések kórokozói.

A női nemi szervek egészségének megőrzésében, illetve betegségeinek gyógyításában tehát nagyon fontos szerepe van annak, hogy ez a védő savköpeny ép legyen.

Baktériumok hemzsegnek bennünk?

A sérülékeny női intim területek védelméről szervezetünk természetes módon gondoskodik: egy úgynevezett savköpenyt állít elő. Ennek fenntartásában elengedhetetlen szerepe van a tejsavnak, melyet az egészséges hüvelyben is ott élő ,,jótékony” baktériumok, a tejsavbaktériumok termelnek.

Fotó: 123rf.com

Természetes körülmények között a hüvely nyálkahártyája ilyen módon gondoskodik a hüvely állandó savas kémhatásának megőrzéséről. Ez a folyamat segít megakadályozni, hogy a hüvelyben megtalálható baktériumok vagy bekerülő kórokozók sokféle kellemetlen fertőzés, betegség kialakulásához járuljanak hozzá.

A savköpeny épségének megtartása és regenerációja ezért rendkívül fontos! Szervezetünk természetes üregei általában nem csíramentesek, így a hüvely is különböző baktériumtelepeknek nyújthat menedéket. A természetes körülmények között itt élő 9-10 féle mikroorganizmus azonban távolról sem veszélyes, épp ellenkezőleg: védelmet nyújtanak a külvilágból leselkedő kórokozók támadása ellen.

Ezek között legfontosabb szerepe az úgynevezett tejsavbaktériumoknak van, melyeket Döderlein-baktériumoknak is szoktak nevezni. Ezek a jótékony hatású kis mikroorganizmusok a hüvely falában található cukrokból tejsavat állítanak elő. Ez a tejsav gondoskodik a hüvely állandóan savas kémhatásáról, mely védőpajzsként óvja a sérülékeny női intim testrészeket.

Folytatjuk!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.