Merevedési zavar. Megint…

A merevedési zavar első jeleinek a férfiak általában nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget.

Szponzorált tartalom

Amint azonban a potenciazavar ismételten jelentkezik, számos félelem fogalmazódik meg az erősebbik nemben: vajon a partnerem is észrevette a merevedési problémát? Megöregedtem? Hogyan elégítem ki így a társam? A probléma azonban kezelhető. Minél előbb segítséghez fordulunk, annál hatékonyabban orvosolhatók a potencia problémák.

Szexuális ingerlés, illetve izgalom hatására a pénisz megmerevedik. Ezt az állapotot, mely lehetővé teszi a nemi együttlétet, erekciónak nevezzük. A merevedés idegi, pszichés és hormonális összjáték, valamint az érrendszer kifogástalan működésének eredménye. Nemi izgalom hatására több vér folyik az erektilis szövetekbe, amelyek barlangos testekből és szivacsos részből állnak. A magömlést követően, illetve a nemi inger megszűnte után a pénisz vénájában csökken a nyomás és megszűnik az erekció.

Fotó: 123rf.com

Potencia problémák: kizárólag idősebb korban?

A köztudatban tévesen rögzült információ, hogy a merevedési zavar az öregség jele, vagy elsősorban korfüggő lenne. Természetesen az életkorral valóban együtt jár, hogy a hímvessző veszít a merevségéből, illetve hosszabb ingerlés szükséges a kívánt állapot eléréséhez. Ez azonban nem tekinthető funkciózavarnak.

Inkább arról van szó, hogy idősebb korban gyakrabban fordulnak elő olyan betegségek (cukorbetegség, keringési zavarok, szív- és érrendszeri betegségek), amelyek egyik tünete vagy következménye a merevedési zavar. A potenciazavar a magyar férfiak 10 százalékát érinti, legnagyobb számban a 60 év felettieket sújtja. A legtöbb magyar férfi csak ritkán vagy egyáltalán nem beszél szexuális kudarcairól partnerével, pedig a problémára már van megoldás.

Mi okoz potenciazavart?

Egyre szaporodik azon férfiak száma, akiknek az egészségtelen életmód miatt csökkent a potenciájuk. A mértéktelen alkoholfogyasztás, a dohányzás károsíthatja azokat a véredényeket, amelyek befolyásolják a merevedési képességet. A kábítószer-fogyasztás, a szorongás, a túlhajszoltság, a stressz, a mozgásszegény életmód és a túlsúly szintén merevedési zavarhoz vezethetnek.

Fotó: 123rf.com

Ne féljen segítséget kérni!

Nem kell megvárni, hogy a helyzet rosszabbra forduljon, érdemes minél hamarabb felkeresni egy szakembert. Addig is, amíg a merevedési zavarok pontos okára fény derül, és az orvosi kezelés vagy a szexuálterápia meghozza a kívánt eredményt, érdemes végiggondolni, hogy a gyengéd örömszerzésnek a nemi aktuson kívül hányféle módja lehet.

A partnerrel folytatott őszinte beszélgetés szintén sokat segít a merevedési zavar okainak megállapításában és mielőbbi eredményes kezelésében. Magyarországi kutatások szerint a felnőtt férfiak 47 százaléka küzd különböző szexuális problémákkal, ami életminőségére is rányomja a bélyegét. Mégis, mindössze 9 százalékuk kér segítséget orvostól, pszichológustól vagy a partnertől.

Ha már fennáll a potenciazavar, érdemes szakemberhez fordulni, hiszen a szexualitás természetes és egészséges emberi magatartásforma, amely értékesebbé teszi két ember kapcsolatát. Azonban a megelőzésre is oda kell figyelni. Bármi, amit szíve, valamint érrendszere egészségének megőrzéséért tesz valaki, elősegíti az egészséges nemi életet is. A kiegyensúlyozott életvitel, az elegendő pihenés, a rendszeres testmozgás mind jótékony hatással vannak a potenciára.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz