Nőtt az öngyilkosságok száma

Mivel tizenötezer kiskorúra csupán egy gyermekpszichiáter jut, az ellátás nem megfelelő, és ez okozhatja az öngyilkosságok növekedését.

Negyven százalékkal nőtt a huszonnégy év alattiak körében elkövetett öngyilkosságok száma 2009-ben az előző évhez képest. Ennek legfőbb oka, hogy tizenötezer kiskorúra csupán egy gyermekpszichiáter jut Magyarországon – ismerteti a szombati Magyar Nemzet.

A napilap arról ír, hogy a hazánkban élő kétmillió nyolcvanezer gyermekből legalább félmilliónak lenne szükséges segítségre, hogy mentálisan egészséges felnőtté váljon, csupán tizennyolcezer a gyermekpszichiátriai gondozásban nyilvántartottak száma.15738Ennek fő oka az, hogy rendkívül alacsony a gyermekpszichiáterek és a szakellátóhelyek száma. Ha időben felfedezik, hogy egy gyermek mentálisan sérült, akkor sem tudják hová küldeni. Vidéken ugyanis előfordul, hogy akár 100 kilométerre kell utaznia az érintett gyermeknek és szüleinek, ráadásul a betegek csak több hónapra kapnak időpontot.

Akad olyan megye, ahol neurológusok vagy felnőttpszichiáterek látják el ezt a feladatot, és így csak heti egy-két napot tudnak a gyermekekkel foglalkozni – olvasható a Magyar Nemzetben.

Forrás: