Az alternatív gyógymódok károsak?

A kiegészítő vagy alternatív gyógymódok veszélyesek is lehetnek, sőt, akár halálos szövődmények is előfordulhatnak, főleg, ha az orvosi kezelések helyett alkalmazzák őket.

A szülők gyakran úgy gondolják, hogy az alternatív gyógymódok (CAM kezelések) jobbak, mert természetesek és mellékhatásuk sincsen. Ellenkező értelmű kutatási eredményeiket a szakemberek az Ausztrál Gyermekgyógyászok Társaságának 2001. és 2003. közötti havi rendszerességű jelentéseire alapozzák, melyek születéstől tizenhat éves korig terjedő rendkívüli, gyógykezeléssel összefüggésbe hozható eseményeket dolgozzák fel.

A vizsgált időszakban negyvenhat jelentett esemény történt, köztük négy haláleset. A szóban forgó esetek során negyven kérdőívet töltöttek ki, egyiket két példányban, így a negyvenhat esetből harminckilenc részletei ismertek.

Több dolog vezetett károsodáshoz: a hagyományos gyógyszerek alternatív terápiával való helyettesítése éppúgy, mint a természetgyógyászok nem megfelelő terápiás és diétás utasításai. 15200Az esetek több mint kétharmadában (77%) a károsodás igen nagy valószínűséggel vagy biztosan a CAM következményei volt, míg a gyermekgyógyászok szerint az esetek közel felében (44%) ez amiatt következett be, hogy a gyermekek alternatív szereket kaptak a hagyományos gyógyszerek helyett.

A jelentett esetek közel kétharmada (64%) életveszélyes illetve halálos károsodás volt. Előfordult székrekedés, vérzés, fájdalom, allergiás elváltozások, a száj kisebesedése, görcsrohamok, hányás, növekedésbeli elmaradás, fertőzések, alultápláltság és haláleset is.

A négy haláleset oka a hagyományos kezelések alternatív gyógyszerekkel való helyettesítése volt. Az egyik, egy nyolc hónapos kislányé, akit alultápláltság és szeptikus sokk miatt került kórházba. Neki a székrekedésre a természetgyógyászok három hónapos korától rizstejes diétát írtak elő.2363A másik haláleset, egy tíz hónapos kisgyereké, szeptikus sokk miatt következett be, miután visszatérő ekcémája miatt a homeoptiás kezelése mellett túl szigorú diétát kellet követnie. Két esetben a károsodás CAM túladagolás miatt következett be.

A szülők természetesnek és veszélytelennek gondolták az általuk választott készítményt. A szülők különböző típusú betegségeket kezelnek természetgyógyászati módszerekkel: a székrekedést és az alvadási problémákat éppúgy, mint a cukorbetegséget vagy az agyvérzést.

?Fontos a szülőkkel átbeszélni az alternatív gyógymódok kinálta lehetőséget is, hiszen akkor talán megosztják velünk a természetgyógyászuk által javasolt kezelések részleteit is, még azelőtt, hogy eltérnének vagy mellőznének a hagyományos gyógykezelést?.

Sajnos a legtöbb esetben az alternatív gyógymódok előtérbe helyezése a család mély meggyőződése, annak ellenére, hogy az orvosok és egészségügyiek egészen más gyógyszereket javasolnak. A tanulmány az Archives of Disease in Childhood online változatában jelent meg.

Forrás: