Utóda született két hím egérnek

Sikerült két hím egérből utódot létrehozni. Az új módszerrel később veszélyeztetett fajokat lehet megóvni a kipusztulástól, vagy akár azonos nemű szülőknek is lehet saját gyerekük.

Texasi reproduktív tudósoknak sikerült egy hím (XY) egérmagzat őssejtéből indukált pluripotens őssejtsort (iPS) előállítani. Ezek az iPS sejtek valójában felnőtt sejtek, melyek genetikai újraprogramozás révén kerültek magzati őssejt-szerű állapotba.

Néhány sejt, amely ebből az új sejtsorból fejlődött ki, spontán módon elveszítette az Y kromoszómáját, így XO sejtté alakult át. Ezeket az XO sejteket a donor nőstény egerekből átültették béranya egerekbe, akik az eredeti hím egértől származó, egy X kromoszómával rendelkező utódokat hoztak világra.

14708

Az utódok felnőttkorukban normális hím egerekkel párosodtak, és az ő utódjaik ? a hímek és a nőstények egyaránt ? két apától származó genetikai tulajdonságokkal rendelkeztek. A kutatást Richard R. Behringer, az Anderson Rákkutató Központ munkatársa vezette.

A kutatók szerint ezzel az eljárással akár nőstény donorokból is lehetséges lesz spermát előállítani, így lehetőség nyílhat két anyától is életképes hím és nőstény utódokat származtatni.

Forrás: