A magány éberen tart

Kutatók megállapították, hogy kik azok, akiknek semmiképpen nem kellene megvonniuk maguktól az elegendő alvásmennyiséget.

Az amerikai Walter Reed Katonai Kutatóintézet munkatársai arra az eredményre jutottak vizsgálataik eredményeként, hogy az extrovertált, nyílt személyiségszerkezettel rendelkező emberek esetében a társas kommunikáció, illetve kapcsolatok megvonása jelentősen növelte azt az időtartamot, amíg reakcióidejük csökkenése nélkül ébren tudtak maradni. Ebből, a kutatók szerint az a következtetés vonható le, hogy éppen a társaság stimulálja az agyukat olyan mértékben, hogy ennek eredményeként az éberségük idővel csökken, vagyis a társas kapcsolatok és kommunikáció gyakorlása kifárasztja őket.

A kutatásokhoz 48 önként jelentkezővel végeztek kísérleteket, részben befelé forduló, részben extrovertált 18 és 39 éves korú személyekkel. A befelé forduló személyiségek jobban szerepeltek az ébrenlét fenntartásának vizsgálatára kidolgozott teszteken, amelyekkel az állapítható meg, hogy alvásmegvonás után mennyi ideig képesek ébren maradni. Ezeken a teszteken a nyitott emberek kivétel nélkül gyengén szerepeltek, ám abban az esetben, ha a társas kapcsolatok és kommunikáció lehetőségeit kizárták, akkor a nyitott személyiségű résztvevők is jól teljesítettek a felmérések során.13595Több lehetséges magyarázat is létezik a jelenségre, amelyek közül a BBC-nek nyilatkozó egyik kutató leginkább azt tartotta valószínűnek, hogy az ilyen személyiségű emberek agyának éppen a figyelemközpontja fárad ki a túlzott aktivitástól. Ugyanakkor egy ezzel éppen ellentétes lehetőséget is megnevezett, amely szerint a befelé forduló embereknél éppen az agynak az a területe van folyamatosan magas igénybevételnek kitéve, amelyre a társas helyzetek is befolyást gyakorolnak, a társas helyzetek pedig túlstimulálnák ezt a régiót, így az introveltáltak inkább visszavonulnak ezekben a helyzetekben.

Forrás: