A jégfürdő többet árt, mint használ

A fájdalmasan hideg zuhany népszerű a sportolók körében az edzés záróakkordjaként, ám szervezetük lehet, hogy nem olyan hálás a jeges tisztításért.

Az elmélet szerint a jeges víz összehúzza a fáradt láb ereit. Amikor a végtag újra felmelegszik, akkor friss oxigénnel dúsított vérrel telik meg, ami felpezsdíti az izmokat.

Az Angol Sportintézet tudósai elmondták, hogy a gyakorlás is korlátozhatja az izomrostok növekedését és erősödését, ami az edzés egyik kulcsfontosságú célja. ?Az eljárás hosszú távú használata hátrányos lehet a teljesítményre.? ? nyilatkozta Jonathan Leeder fiziológus.13526Leeder szerint ez a módszer jó lehet az élsportolóknak a versenyek alatt, az edzésidőszakban nem lenne szabad használni. Az eredmény könnyebbséget hoz majd a rögbiseknek, akik rendszeresen élvezik a jeges örömöket. Az emberek éveken át egy zacskó mirelit zöldséggel kezelték a zúzódott vagy elszakadt izmokat, hogy a duzzanatot csökkentse.

Az ohioi Cleveland Klinika Ideggyulladás Kutatóközpontjának tudósai felfedeztek egy hormont, melyet a gyulladt szövet bocsát ki, és segít begyógyítani a sérült izmot. Tanulmányuk a Federation of American Societies for Experimental Biology című folyóiratban jelent meg. ?A sebgyógyuláshoz kontrollált gyulladásra van szükség, ami se nem túl kicsi, se nem túl nagy.? ? nyilatkozta a szerkesztő, Gerald Weissmann.

Forrás: