A só nem árt a vérnyomásnak

Nem biztos, hogy a csökkentes sófogyasztás segíti a magas vérnyomás elleni küzdelmet.

Miközben az ausztrál egészségügyi hatóságok a lakossági sófogyasztás további csökkentését tűzték ki maguk elé, addig az Egyesült Államokban az utóbbi 40 évben szinte semmit nem változott a sófogyasztás, ami évi átlagban a megengedett mennyiség 50-szerese.

Az Egyesült Államokban a sófogyasztási spektrum két pólusa között igen kicsi a különbség, ami azt jelenti, hogy az emberek azonos mennyiségű sót fogyasztanak akkor is, ha az ételekbe feldolgozáskor kevesebb só kerül.13135A Walter Willett (Harvard Egyetem) által vezetett kutatás során a tudósok megvizsgálták az 1957 és 2003 között a lakossági sófogyasztásról készült tanulmányokat. Willett professzor szerint a sófogyasztás nem változott jelentősen az évek alatt, a magas vérnyomás előfordulása azonban erősen megnőtt, ami arra enged következtetni, hogy a magas sóbevitelnek nincs köze a vérnyomásbetegség kialakulásához.

Forrás: