Azonos szókincs a harmonikus párkapcsolat titka

Ha meg szeretnénk tudni, hogy kapcsolatunk hosszú életű lesz-e, mindenképp figyeljünk oda arra, hogyan beszél partnerünk.

A legújabb kutatások szerint a leginkább összeillő párok tagjai hajlamosak egymás nyelvi fordulatait lemásolni. Minél inkább hasonlítanak a szófordulatok és szóhasználat, annál közelebb vannak egymáshoz pszichológiailag a szerelmespárok.

Amerikai kutatók szerint ez a nyelvhasználati egyezés (LSM) különösen a szerelmi kapcsolatok boldog és felhőtlen szakaszaira jellemző. ?Mivel ez a fajta egyezés teljesen automatikusan jön létre, ezért általa könnyen lemérhető egy kapcsolat milyensége? – nyilatkozta Molly Ireland, a kutatás vezetője.12486A kísérlet során a tudósok 2000 egyetemi hallgató nyelvi fordulatait vizsgálták meg egy írásos felmérés segítségével. A felmérés első részében száraz tudományos nyelven megfogalmazott kérdések voltak, amelyekre a diákok hasonló stílusban válaszoltak, a második részében pedig könnyed stílusban megfogalmazott kérdések voltak, amelyek esetében a válaszok gyakran szlenget is tartalmaztak.

?A másik beszélő, vagy ebben az esetben az írott anyag stílusa rendkívüli módon befolyásolja a mi beszédstílusunkat? – nyilatkozta James Pennebaker pszichológus professzor. ?Ez a közeli szerelmi kapcsolatoknál még inkább így van, sőt a kapcsolat minősége könnyen lemérhető azon, hogy a szerelmesek mennyire veszik át egymás szófordulatait.?

A kutatók ezek után egy híres viktoriánus költőpár, Elizabeth Barrett és Robert Browning levelezését és költészetét vizsgálták meg. Az elemzés szerint a házasság mindkettejük költészetére erősen hatott. ?A szóhasználat erős hasonlóságot mutatott, különösen házasságuk korai szakaszában? – nyilatkozta Ms. Ireland.

Forrás: