Szeresd az időseket, ahogy engem is kis unokám!

A nagymama-unoka kapcsolatnak köszönhetően a kisgyermek kevésbé fejleszt ki negatív előítéleteket az idősekkel kapcsolatban.

Kultúránkban negatív sztereotípiák sora kapcsolódik az idősek emberekhez, például, hogy szórakozottak, feledékenyek, nagyothallanak. Az Alberta Egyetem kutatói kimutatták, hogy ezek a sztereotípiák már nagyon korai életkorban kialakulhatnak, kedvezőtlenül befolyásolva a gyermek későbbi gondolkodását is. ?Már a beszédtanulás idején vannak a gyerekeknek elképzelései az idős emberekről, a 3 évesek némelyikénél, pedig már negatív előítéletek is fellelhetők? ? mondja Sheree Kwong See, kutatásvezető.11268A gyerekeknek szavakkal kapcsolatos feladatokat adtak idősebb, illetve fiatalabb felnőttek. A kutatók megfigyelték, hogy az idősekkel való interakciójukban kifejezettebb nyelvi torzítások jellemzik azokat a gyerekeket, akik általában kevés időt töltenek idős emberek társaságában.?Amelyik gyerek sok időt tölt a nagymamájával, észreveszi, hogy öreg kora ellenére lehetnek értékei, például, hogy lehet tanulni tőle? ? magyarázza Kwong See. ?Személyes tapasztalat hiányában azonban a gyermek a negatív kulturális sztereotípiákat teszi magáévá, és nehezebben tanul az idősektől.?

A szakember szerint a gyerekek rajzfilmekből és mesekönyvekből is meríthetik az előítéleteiket. A mintaadás jelentőségére is felhívja azonban a figyelmet: ?Negatívan fognak gondolkodni az idősekről, hogyha a környezetük ezt megerősíti. Ha viszont pozitív interakciókat látnak, akkor pozitív elképzeléseik lesznek.?

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.