Gyomorcsökkentés szájból

Amerikában először végeztek szájon át végrehajtott gyomorcsökkentő műtétet a napokban.

A testsúlycsökkentés céljából végrehajtott gyomorkisebbítés – más néven gasztrektómia – során a Kaliforniai Egyetem sebészei eltávolították a beteg gyomrának 20 százalékát. A kisebb gyomor felgyorsítja a telítettség érzetének kialakulását és így csökkenti a tápanyagbevitelt. A beteg így már a műtét után egy héttel megszabadul egy-két kiló feleslegtől.

A laparoszkópiás műtét során öt apró bemetszést végeznek a hason, hogy a kamerák és a műszerek hozzáférhessenek a gyomorhoz. A gyomor egy részének eltávolítása után fennmaradó részt fémkapcsokkal zárják vissza.10734Dr. Santiago Horgan, az elhízás ellen küzdő UCSD központ igazgatója elmondta: ?Az a célunk, hogy az egyre szaporodó testsúlycsökkentő beavatkozások közül, olyan alternatívákat adjunk betegeinknek, amelyek hosszú távú megoldást jelentenek és a lehető legkevesebb műtéti beavatkozással járnak. Ilyen például a gyomorkisebbítés esetén a leválasztott gyomorrész szájon át történő eltávolítása, hiszen ebben az esetben nincs szükség nagyobb vágásra a hason, ami kevesebb fájdalommal jár a beteg számára és csökkenti a sérvek kialakulásának kockázatát”.

Bár ezt a fajta műtétet 2009-ben elfogadta az Amerikai sebészi Szövetség, maradtak még megválaszolatlan kérdések a beavatkozással kapcsolatban. Hiányzik még a beavatkozás hosszú távú hatásainak elemzése, amelyek ténylegesen alátámaszthatnák a műtét hatékonyságát.

Forrás: