A minta mamik depressziósak

A legújabb kutatások szerint nagyobb veszélyben vannak a szülés utáni depresszió szempontjából azok a kismamák, akik folyton tökéletességre törekszenek.

Az első gyermekükkel terhes édesanyák a szülés után nagyobb eséllyel válnak a szülés utáni depresszió áldozataivá akkor, ha úgy érzik, folyton meg kell felelniük a külvilág elvárásainak. A szociális maximalizmus megköveteli a kismamáktól, hogy úgy tegyenek, mintha nem lennének gondjaik.

A mostani kutatás során 100 édesanyát vizsgáltak meg a tudósok, akik mind első gyermekük születése után vettek részt a felmérésben. Az anyukáknak kérdőíveket kellett kitölteniük, amelyekből a tudósok a szülés utáni depresszió mértékére és a szociális maximalizmus jelenlétére következtettek.9587?Mivel ezek az édesanyák úgy tesznek, mintha semmi gondjuk nem lenne, és minden a legnagyobb rendben menne, így gyakran a környezetük sem tud róla, hogy mennyire szenvednek? – nyilatkozta Gordon Flett, a kanadai York Egyetem pszichológus professzora.

?Az újdonsült szülőknek be kell látniuk, hogy első gyermeküknél nem mehet minden tökéletesen, és néha külső segítséget kell kérniük a problémák megszűntetésére. Természetesen meg kell tenniük mindent, hogy a gyermeknek a legjobb legyen, de nekik maguknak nem kell tökéletesnek lenniük.?

De akkor mégis hogy ismerjük fel a betegséget ebben az esetben? ?A legárulkodóbb talán az, ha egy édesanya túlságosan jól érzi magát gyermeke születése után, vagy legalábbis állandóan ezt hangoztatja mindenütt. Ilyenkor jobb, ha fokozottan odafigyelünk rá, és szükség esetén felajánljuk segítségünket.?

Forrás: